Netszerte idézik a reggeli bankrobbantással kapcsolatban azt a történetet, miszerint az elkövető az akciója előtt figyelmeztette a környék hajléktalanjait: ne menjenek a bank közelébe, mert bajuk eshet. Az információ egyeseket megerősített abban, hogy a tettest csakis nemes szándékok vezérelhették a robbantás során, más értelmezések szerint a hajléktalanok elküldése alátámasztja a feltevést, hogy az akció célja egyértelműen vagyoni károkozás volt.

A történet ebben a formában jelent meg az MTI híradásában: “Az egyik boltos beszámolt arról is: többen azt mondták neki, hogy egy hajléktalant elküldtek a robbanás előtt a helyszínről”. Míg a Hír24 arról írt, hogy “a helyszínen hajléktalanok aludtak, amikor a motoros megjelent. A robbantó szólt nekik, hogy menjenek onnan. A Hír24 úgy tudja, két emberrel beszélt“.

Azt, hogy mi volt a támadás célja, továbbra is találgatják a hatóságok, a hajléktalanokról azonban már nyilatkozott a rendőrség. A hvg.hu kérdésére elmondták: az arrébb küldött hajléktalanokról szóló beszámoló nem igaz, szemtanú nincs.

Update | Egy héttel az esetet követően arról kezdtek el cikkezni a lapok, hogy a korábbi tagadó rendőrségi nyilatkozatokkal ellentétben mégis lehet szemtanúja a robbantásnak. Az továbbra sincs kimondva, hogy ez a sokfelé emlegetett hajléktalan lenne, de a Zsaru magazin például megírta: a 64 éves budapesti férfi bekerült a tanúvédelmi programba, és védelméről 24 órában gondoskodnak.

Update 2021 | Lapértesülés szerint hét év után gyanúsított nélkül zárták le a budapesti kettős bankrobbantás ügyében folytatott nyomozást. A hatóság szerint az elkövető külföldön van, de az is lehet, hogy már nem is él.

Fotó: Bődey János

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!