Cikkében Benedek ír például az Aranycsapat négyéves veretlenségéről, az itt is feldolgozott “kis pénz, kis foci” mondatról, és a 6:3 is szóba jön:

“A közkeletű vélekedés szerint Anglia legyőzése (6:3, London, 1953. november 25.) azért volt mérföldkő, és azért nevezik ezt a meccset az évszázad mérkőzésének, mert ez volt az első alkalom, amikor hazai pályán megverték az angolokat. Ugyanitt szóba szokott kerülni egy 90 éves időtartam is. Nos, az angol labdarúgó-szövetség (The Football Association) valóban 1863-ban alakult meg, az angol válogatott azonban első mérkőzését 1872-ben játszotta – természetesen Skócia ellen, ez volt egyben a világ első válogatott labdarúgó-mérkőzése. Az angolok azonban már a 6:3 előtt elveszítették hazai veretlenségüket, 1949-ben, Írország ellen (0:2). Igaz, azt a meccset Liverpoolban játszották, ám két évvel később a válogatott otthonában, a nemzeti stadionban is elúszott a veretlenség, 1951 áprilisában ugyanis a skótok győztek a Wembleyben (2:3). A magyar válogatott mindazonáltal valóban fergeteges játékkal győzte le 1953 novemberében Angliát, a meccset pedig az angol sajtó már a találkozó előtt az évszázad mérkőzéseként harangozta be” – írja Benedek.

Ehhez már csak annyit érdemes hozzátenni: ha átnézzük az angol válogatott meccssorát, láthatjuk, hogy az angolok a Home Championship keretében a fentieknél többször is kikaptak például Wales és Skócia csapatától otthon (Londonban is, és azon belül a Wembley-ben is). A listán nemzetköziként feltüntetett mérkőzésen azonban Magyarország előtt csak Írország tudta megverni Angliát, méghozzá Liverpoolban.

Tehát ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor az Aranycsapat verte meg az angolokat először hazai pályán Londonban, nem számítva az egyéb brit csapatoktól elszenvedett vereségeket. Így azonban ritkán beszélünk, így terjedhetett el az ismert formula.

Benedek cikkét egyébként itt olvashatjátok el.

Fotó: neopaint

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!