Az LA Times riportja a Ghost Adventures című szellemreality egy 2010-es epizódjának következményeivel nyit. A műsorban a készítők a Las Vegas-i La Palazza villába látogattak, hogy az épület egy korábbi tulajdonosával közösen próbálják kiugrasztani a ház szellemét.

A műsor bemutatása után szellemvadászok és sátánimádók rohamozták meg a házat: betörtek, egyesek összefirkálták a falakat, mások megpróbálták elkapni a ház állítólagos szellemét. A ház tulajdonosa – aki állítólag a műsor készítéséről nem is tudott – villája értékvesztése miatt perrel fenyegette meg a Travel Channelt.

A kár megállapítása érdekében a tulajdonos egy szakértőhöz, Randall Bellhez fordult, aki az évek során különös hírnevet szerzett a rizikós házak értékbecslésében. Bell végigjárta az épületet, majd megpróbálta meghatározni, mennyit árthattak a háznak a Ghost Adventures-ben elhintett állítások: az ott állítólagosan elkövetett maffiakivégzések, a sötét erők jelenléte, továbbá a műsor levetítését követő rongálások.

A 375 dolláros órabérért dolgozó Bell szerint nem az a fontos, mit történt, hanem hogy mit hisznek az emberek. Szerinte ugyan semmi nem támasztja alá a tévéműsor állításait – sem a maffiakivégzéseket, sem a szellemtörténeteket -, az emberek többsége azonban hisz a tévében hallott állításokban. Így aztán becslése elkészítése során Bell a műsorban elhangzottakat úgy kezelte, mintha azok valóban megtörténtek volna.

Bell ügyfeleinek nemritkán 100 oldalas jelentésben számol be kutatásairól, amelyben összefoglalja a ház problémás történetét, bemutat hasonló ingatlanokat és eseteket, majd ezek alapján tanácsot ad – körülbelül mikorra felejtik el az emberek az ott történt borzalmakat, és mikor érdemes piacra vinni az ingatlant.

A szakértő úgy véli, egyszer minden elmúlik: az értékvesztést okozó stigmák egy idő után kikopnak az emberek emlékezetéből. Ügyfeleinek semmiképpen nem ajánlja a hírbe hozott épületek lebontását, és telekként való értékesítését, a stigma ugyanis nemcsak a házhoz, hanem magához a földterülethez is kapcsolódik. Mindegy az is, hogy egyszerű halandót vagy hírességet öltek meg az épületben – nagyjából ugyanolyan mértékben csökkentik a ház értékét.

Várni kell, addig esetleg megpróbálni kiadni az épületet vagy beköltözni, és csak akkor piacra dobni, ha újra teljes áron lehet értékesíteni – javasolja Bell.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke