Arnold kérdezte a Facebookon, hogy a “május negyedikén találkozunk” félrefordítós legendát feldolgoztam-e már az oldalon. A történet néhány változatát a leiterjakab blog már 2008-ban összegyűjtötte, lássunk egy példát rá:

“Sajnos nem vagyok hiteles forrás, mert Star Wars rajongó barátaim mesélték, de egy hazai Star Wars Klub rendezvényen egy külföldi vendég (sajnos nem tudom, ki volt), stílusosan köszönt el: “May the Force be with you”, amit a helyszínen lévő tolmács így fordított: Május 4-én találkozunk…”

George Lucas német hangja

Hogy történt-e idehaza hasonló esemény, nem tudom. Mindenesetre a fordítási baki megjelent a német Stefan Raab egy 2005. május 18-ai műsorában (a videó linkjéért köszönet a Humbug blognak). Az ügy előzménye, hogy George Lucas A Sith-ek bosszúja bemutatóján interjút adott, amit a német N24 tolmáccsal fordíttatott. Amikor Lucas riporteri nógatásra az interjú végén elsütötte a kultikus mondatot, a tolmács állítólag Május negyedikén találkozunk-nak fordította.

Az eset országszerte ismertté Stefan Raab műsora után vált, amiben az ismert tévés bemutatta a félrefordítás felvételét. De hogy ebben a történetben is legyen egy csavar: néhány kommentelő szerint Lucas az ominózus interjúban valóban negyedikét, nem pedig erőt mondott, tehát a tolmács tulajdonképpen nem tévedett. Ők tudatos céges PR-ra gyanakodnak, de elméletük igazolása során egy olyan projektre mutogatnak, ami csak évekkel később indult el.

Thatchertől a Star Wars ünnepig?

A force fourth-ra cserélésével való viccelés és május negyedike nemhivatalos ünneplése nem újkeletű dolog – mint azt ez az 1999-es blogbejegyzés vagy Mister Ignorant 2004-es Urban Dictionary bejegyzése is mutatja:

may the fourth be with you

A kultikus mondat kifordításának egyik legkorábbi megjelenéseként a London Evening News egy 1979-es politikai hirdetését emlegetik, amelyben állítólag brit konzervatívok gratuláltak a “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.” mondatokkal a Vaslédi választási győzelméhez.

Próbáltam előkotorni az említett újságot (és sajnos megint sokkal több időt töltöttem el ezzel, mint amennyit a téma indokolt volna), de nem találtam. Ahogy láttam, ez másoknak sem sikerült; mindössze annyi derült ki, a politikai hirdetéssel kapcsolatos állítás forrása Alan Arnold könyve volt. Ki találja meg nekem a London Evening News 1979. május 4-ei számát?

Illusztráció: starwars.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!