Az október végi Halloween-ünneppel kapcsolatos legismertebb városi legenda arra figyelmezteti a házról házra járó, jelmezbe öltözött és cukrot gyűjtő gyerekeket, hogy érdemes óvatosan kezelni az idegenek ajándékait, mert bizonyos emberek mérgezett édességeket / zsilettpengés almát kínálnak. A legenda szerint ez a fajta aljasság már több ártatlan kisgyerek halálát okozta Amerika-szerte.

Megjelent-e ilyesmi a médiában?

A szóbeszéd szakértője Joel Best, aki 1985-ös cikkében átnézte az 1958 és 1983 közötti, témába vágó médiajelentéseket, és azt találta:

  • Idegentől kapott halloweenes mérgezett cukorka a vizsgált időszakban egyetlen gyerek súlyos sérülését vagy halálát sem okozta, legalábbis nagy sajtótermékek ilyen esetről nem számoltak be.
  • Azok a jelentések pedig, amelyek könnyebb sérülésekről vagy a mérgezett cukrok szerencsés felfedezéséről számoltak be, többségében kitaláltak voltak és/vagy mást akartak velük leplezni.
  • Egy esetben például egy texasi apa gondolta úgy, ha mérgezett cukorral öli meg gyermekét, az a sok hasonló eset közül senkinek nem szúr szemet, ő pedig felveheti a fia haláláért járó biztosítási pénzt. Tévedett: a rendőrség kiderítette, hogy a fiú nem idegentől kapott cukorba halt bele, a férfit pedig kivégezték.

Évente feltámadó legenda

Best nem azt mondja, hogy soha egyetlen gyereket sem akartak lépre csalni egészségre ártalmas ajándékkal, csupán azt, hogy az ezekről beszámoló tudósítások túlzóak. Megállapítása szerint a mérgező cukros fenyegetés egy olyan, évente egyszer feléledő városi legenda, amely a gyermekeket fenyegető láthatatlan veszélyekre hívja fel a figyelmet.

A kutató cikke megjelenése óta a number 1 interjúalany a témában, de hiába mondja el minden évben a magáét, a legenda szívósan tartja magát – egy 2011-es felmérés szerint például a kisgyermekes szülők 24 százaléka aggódott emiatt.

Best azóta is figyelemmel kíséri a híradásokat, és továbbra sem talált bizonyítékot halálos vagy komoly halloweeni ajándékos fenyegetésre. Ezen a napon sokkal nagyobb – a négyszerese egy normál naphoz képest – például az esélye annak, hogy egy gyerek közlekedési baleset áldozatává váljon.

Források:

Happy Halloween From ‘World’s Leading Authority on Poisoned Candy’
The World’s Leading Authority on Poisoned Candy
Halloween Poisonings
Where Did the Fear of Poisoned Halloween Candy Come From?

Fotó: Julia Raasch / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!