A gyanúba hozott “zavart, negyvenes nőt” látták Angyalföldön, sajtójelentések szerint “ugyanaz a nő” megpróbált bejutni több, 13. kerületi iskolába, oviba és bölcsibe is, és “próbált onnan gyerekeket elvinni”, majd nemrégiben állítólag Óbudán is megjelent.

A Facebookon terjedő felhívások, cikkek és lakossági bejelentések apropóján a rendőrség hétfőn közleményt adott ki, amelyben leírták: a Budapesti Rendőr-főkapitányság mindössze egyetlen esetben vizsgálódik, egy szeptember 2-ai, angyalföldi évnyitó ügyében, de az az eset sem egyértelmű.

A hvg.hu felkereste a szóban forgó iskolát, és az igazgatóra hivatkozva azt írták: “az évnyitó ünnepségen jött be egy negyven körüli, barna hajú, ám kissé őszülő, ‘zavart tekintetű’ nő az iskolába. A portásnak azt mondta, hogy a gyerekét szeretné beíratni az iskolába, majd elment a mosdóba, és amikor onnan kilépett, megszólított egy elsős kisiskolás lányt. Neki már azt állította, hogy múzeumlátogatós programokat szervezne az iskolásoknak. A kislány azonban annyira megijedt az idegentől, hogy elsírta magát és kiabálni kezdett. Ezt vette észre az osztályfőnöke, aki azonnal odalépett és kérdőre vonta a nőt. Az a tanárnak is elmondta tervét a ‘szakkörről’, aki viszont nyomban közölte: ilyenre csak igazgató adhat engedélyt.”

A rendőrség szerint az iskola nem érezte gyanúsnak az esetet, ezért nem is tett feljelentést. Erre négy nap múlva került sor, miután a közösségi médiában elterjedt az incidens híre. A 40 év körüli nőt a rendőrség grafika segítségével kereste – “elszámoltatása érdekében”.

Szeptember 18-án aztán az iskola közleményt adott ki, amelyből további részletek derültek ki. Eszerint a “zavart nő” valójában egy anyuka volt, aki a portán bejelentkezett az igazgatóhoz, mivel egy másik iskolába járó gyermekét akarta áthozni az angyalföldi iskola művészeti képzésére, és a portán a terembérlés lehetőségeiről is érdeklődött:

Mivel az igazgató éppen ünnepi beszédet tartott, a szülő részt vett az ünnepélyen, majd igénybe vette a B. ép. mosdóját. A mosdóból kilépve egy első osztályt kezdő kislányt szólított meg, aki az idegen személytől megijedt és sírni kezdett. A gyermeknek elmondta, hogy ő múzeumpedagógus és foglalkozásokra vinne gyermekeket. A gyermek ezt nem értette. A sírásra felfigyelő, a gyermek mellett álló osztályfőnök szóba elegyedett a hölggyel, aki jelezte, hogy bármilyen szakkör csak igazgatói engedéllyel tartható az iskolában. Az osztályfőnök megkérte egy kolléganőjét, hogy kísérje át az igazgatóhoz megbeszélésre. Az igazgató ekkor vezetőségi értekezletet tartott, ezért az iskolatitkárral beszélt, aki megerősítette, hogy szakkör igazgatói engedély nélkül nem tartható, és mivel éppen ő is az aulába készült, lekísérte a hölgyet” – írták.

Az iskola közleménye ekézte egy kicsit a “jelentős csúsztatásokkal” és “sajátos bevágásokkal” dolgozó médiát, majd köszönetét fejezte ki a XIII. kerületi rendőrkapitányságnak, amiért “a bűncselekményre utaló valóságtartalom nélküli bejelentéseket is felelősséggel megvizsgálták”.

A rendőrség kisgyerekes szülőknek szóló tanácsait itt olvashatjátok el.

Illusztráció: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!