Hamar kiderült azonban, hogy látványos minták főleg azoknál a régi cikkeknél jelentkeznek, amelyeket egy konkrét és ritka szóhoz tudok kapcsolni. (Annak elemzésébe, hogy mennyi minden befolyásolhatja a Google-kereséseket, most nem mennék bele, az alábbiakat tekintsétek inkább egyfajta játéknak, mint tudományos kutatásnak).

Íme néhány érdekesség, amit sikerült kigyűjtenem az Analytics-ből:

Például hogy a “Vivien” névből (7331 találat) – ami a Rácz Vivien eltűnésével kapcsolatos kulcsszavakat hozza fel – időről időre szép halmok képződtek, az utolsó nagy hegység 2010 januárjában. Ezután az érdeklődés az iWiW első magyar celebje iránt eltűnt: 2013-ban már jó, ha havi 4-5 találat összejött a nevére, az utolsó találatot az Analytics augusztus 25-én regisztrálta.

ga_vivien

Vivienhez hasonlóan az iWiW haldoklásával párhuzamosan kopott ki a pénzosztó körlevél is, amit az “AOL” és a “Gates” szavak utáni keresések alakulása jelzett:

ga_aol

ga_gates

A “faszt” szóra, ami többségében a 6-os, faszt 9-es lottólegendával kapcsolatos kulcsszavakat (10718 találat) jeleníti meg, sok kicsi mellett egy nagy hegységet is láthatunk, ami a Szerencsejáték Zrt. facebookos kampánya által generált kereséseknek köszönhető.

ga_faszt

Az institutum pro hominis körlevele már 2005-ben népszerű volt, de mivel az Analytics-et csak 2008-ban kötöttem be az Urbanlegends.hu alá, adatok csak ekkortól vannak a Prof. Ludwig von Lang jegyezte revizionista felhívás iránti érdeklődésre. Érdekes módon az elmúlt 5 és fél év legnagyobb keresési hulláma idén márciusban – azaz 8 évvel a leleplező bejegyzés közzétételét követően – volt.

ga_institutum

A “Mars” szó 12364 keresési kulcsszóban szerepelt, többségében a Mars-Hold együttállással kapcsolatos körlevélre vonatkozóan, és általában a nyár végén aratott, amikor is a körlevél évről évre feléledt. A legtöbben 2009. augusztus 27-én voltatok kíváncsiak az “égi csoda” hitelességére, csak ezen a napon 2741 találat érkezett különféle marsos kulcsszavakra. A Google keresési verseny győztese aznap a “www.mars hold.hu” kifejezést használó látogató volt.

ga_mars

Báthory Erzsébet rémtetteire pedig a bejegyzés megjelenése óta folyamatos az érdeklődés, 2008 januárja óta 24737 találat érkezett a Google-ből a “Vérgrófnőről” szóló cikkre, a legtöbb a Jakubisko-film 2010 januári magyar premierje környékén.

ga_bathory

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!