Fizetett közösségi hirdetéseket már jó ideje láthatunk facebookos hírfolyamunkban. Ez az a jelenség, amikor úgy ajánl neked a hírfolyamod bejegyzései között valamit a Facebook, hogy az adott oldalt, eseményt szintén lájkoló ismerősöd nevével próbálja érdekessé tenni számodra.

Hasonlóan néz ki (sőt, szeptember eleje óta még inkább), mintha valakinek a bejegyzése vagy aktivitása lenne, valójában azonban fizetett hirdetés, aminek tartalma lehet egy adott FB-oldal, esemény, reklámszöveg vagy akár egy cikk, blogbejegyzés is – a hirdető szándékától függően.

Egy a biztos: neked fogalmad sincs róla, mi mellé került a neved, mert nem látod – csak az ismerőseidnek jelenik meg.

A jelenségről és arról, hogy ez hogyan iktatható ki, már én is írtam. Amiért most újra előveszem: a téma egy újabb aspektusa. Választás felé közeledünk, amit a politikai tartalmú hirdetések egyre gyakoribbá válása is jelez. A közelmúltban nem egy olyan ember ajánlásával láttam politikusi üzeneteket, akiről feltételezem: nem örülne, ha tudná, mire használja nevét a Facebook és a Párt. Bármelyik.

Lájkoltad Orbán Viktor / Gyurcsány Ferenc / Vona Gábor / az MSZP oldalát, mert első kézből akarsz információkat szerezni a magyar politikai élet történéseiről? Lehet, hogy a jövőben az üzeneteiket is terjeszteni fogod a Facebookon.

Ha nem zavar, hogy az ellenzék és/vagy a kormány politikusa a neveddel aláírva küldi ki ismerőseidnek egy általad nem ismert üzenetét, semmi dolgod. Ellenkező esetben viszont érdemes a beállításokat megpiszkálni.

Röviden: a Közösségi hirdetések beállításainak szerkesztése opció alatt alul átállítani “Senki”-re. Részletesebben ugyanez, screenshotokkal illusztrálva itt.

Az átállítás persze nemcsak a politikai hirdetésekre, hanem minden közösségi hirdetésre vonatkozik – tehát a jövőben weboldalakat, termékeket sem fognak reklámozni a neveddel.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!