Nyolcéves menyasszony halálhíre sokkolta hétfőn az Arab-félszigetet: sajtóbeszámolók szerint a kislány a nászéjszakáján belehalt a felnőtt férjével való közösülésbe. A kis Ravánt egy negyvenes éveiben járó szaúd-arábiai férfihoz adták hozzá, a gyermek menyasszony azonban nem élte túl a nászéjszakát, szétszakadt a méhe. Az egyelőre nem ismeretes, hogy a férfit őrizetbe vették-e vagy sem. Emberi jogi szakértők szerint Ravánért tízezer riált (hozzávetőleg 600 ezer forintos összeget) kapott a mostohaapja” – adta hírül a múlt héten a dpa híradására hivatkozva az MTI.

Az értesüléssel napokkal a híradás után a Snopes is foglalkozott, cikkük megjelenése óta pedig én is napi szinten csekkoltam az esettel foglalkozó friss beszámolókat. A városi legendák felderítésére specializálódott oldal ugyanis bejegyzésében Undetermined, azaz hitelességét tekintve meghatározatlan címkével látta el a történetet. Ennek oka a dubaji Gulf News cikke volt, amelyben az eset után pár nappal arról írtak: a helyi rendőrség vezetője személyesen találkozott a hírbe hozott kislánnyal – aki még élt -, továbbá apjával, aki nemcsak lánya halálhírét, hanem még az állítólagos esküvőt is tagadta. A halálhírt se a helyi kórház, se egy ottani gyermekvédelmi szervezet képviselője nem erősítette meg. Utóbbi saját aktivistáit is kiküldte a körzetbe, ahol az eset állítólag történt; kutatásaik szerint a sztori valótlan.

A hírt eredetileg közreadó újságíró azonban a Gulf News cikke után is ragaszkodott sztorija hitelességéhez. Forrásait állítólag a szomszédoktól szerezte, és elmondta azt is, hogy a lány holttestét azóta eltemették, és hogy a hatóságok tagadásukkal csak a tragédiát próbálják eltussolni. Hasonlóan nyilatkoztak a Reutersnek és a CNN-nek helyi lakosok is.

A jemeni kislány tragédiáját már csak azért sem tartják elképzelhetetlennek emberi jogi szervezetek, mert Jemenben – ahol egyes becslések szerint minden harmadik, más becslések szerint minden második lányt 18. életéve betöltése előtt férjhez adnak – nem ez lenne az első hasonló eset. 2010 tavaszán helyi emberi jogi csoportok és az UNICEF arról számoltak be, hogy egy 13 éves lány halt bele a kétszer annyi idős férjével való közösülésbe. A jemeni parlament 2009-ben már tárgyalt a házasságkötés 17 év alatti tilalmáról, de a törvényjavaslatot – arra hivatkozva, hogy sérti az iszlámot – végül nem fogadták el.

A botrány kitörését követően a jemeni kormány vizsgálatot rendelt el az ügyben, és az eset kapcsán megszólalt az emberi jogi miniszter is. „Ami sok, az sok” – mondta Húria Masúr a CNN szerint, és megerősítette: nem ez az első felháborító gyermekházasság Jemenben, tehát nem csak erre az ügyre kell koncentrálni. Idézte egyben a minisztérium emberi jogi koordinátorát, aki szerint a helyszínen szinte mindenki tagadja a történetet, de benne erős a gyanú, hogy a helyiek félelemből nem nyilatkoznak.

Az eset napvilágra kerülése óta sorra jelennek meg képek és videók egy mosolygós kislányról, akiről azt állítják, hogy ő Ravan, az állítólagos nyolcéves áldozat. Hogy ez a lány valóban az a lány, akinek halálhírét terjesztették, talán sosem fogjuk megtudni. Mindenesetre a jemeni emberi jogi miniszter azt ígéri, akár igaz volt az eset, akár nem, az azt kísérő felháborodás azt mutatja, változtatniuk kell a házasságkötések engedélyezésén.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!