Lehet, hogy szőrszálhasogatás, de a Slate-nek igaza van. Az Oxford Dictionaries Online (ODO) – ahová a bevezetőben említett két új szó bekerült – napjaink változó angol nyelvére fókuszál, míg az Oxford English Dictionary (OED) – amit pár oldal kivételével a többség bőszen idézget – egyfajta történelmi szótár, ami az ODO-nál jóval ritkábban frissül, és ahova a Slate szerkesztői szerint jó eséllyel se a Miley Cyrus által világhíressé tett twerk, se a selfie nem fog bekerülni.

A két lexikon közti különbséget egyébként a frissítésről beszámoló sajtóközlemény is tartalmazza, csak túl mélyre került a szövegben:

What’s the difference between ODO and the OED?

It is important to note that the new words mentioned above have been added to Oxford Dictionaries Online, not the Oxford English Dictionary. Why is this?
• The dictionary content in ODO focuses on current English and includes modern meanings and uses of words
• The OED, on the other hand, is a historical dictionary and it forms a record of all the core words and meanings in English over more than 1,000 years, from Old English to the present day, including many obsolete and historical terms. Words are never removed from the OED.”

További új szavak: bitcoin – blondie – street food – srsly – stb.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!