tetrapak: számok a tejes dobozok alján

Egy olvasó hívta fel a figyelmem egy spanyol nyelvű körlevélre, ami a tejes dobozok alján látható számok “titkos” jelentéséről számol be.

A szöveg szerint az 1-től 5-ig tartó számsor kisatírozott száma azt mutatja, hányszor pasztörizálták újra a dobozban lévő tejet. Ha a tej szavatossága lejár és nem tudták eladni, visszaviszik a gyárba, ahol újra pasztörizálják, vagyis magas hőmérsékleten megölik a vírusokat, baktériumokat, enzimeket, így a tej csak egy fehér víz marad, minden tartalom nélkül – olvasható a levélben. “Nem hiszem, hogy egészséges olyasmit fogyasztani, ami már ötször meghalt” – zárul a felhívás.

Csomagolással kapcsolatos jelzések

A jelöléssel kapcsolatos szóbeszéd pár évvel ezelőtt végigsöpört már Románián (majd CsehországonCipruson és idén Görögországon is). Legalábbis erre utalnak azok a céges közlemények, amelyek tisztázzák a jelölések jelentését. 

A számok – ahogy az a fogkrémes és energiaitalos legenda esetében is volt – gyártástechnikai jelzések, amelyek nem a termékkel, hanem a csomagolással kapcsolatosak. Egészen pontosan azt jelzik, hogy az adott doboz melyik gyártóhengeren készült, így bármilyen visszajelzés esetén visszakereshető a hiba forrása.

A kérdés e körlevél esetében is ugyanaz, mint az előző példáknál: ha úgy is tennének a gyártók, mint azt a fenti levélben állítják, miért akarnák elárulni magukat a csomagoláson?

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!