Magyarországon tilos a kutyát és a macskát élelmiszerként vagy prémként felhasználni. Minden ellenkező híreszteléssel szemben az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény nem engedi ezen fajok életének kioltását élelmezési célból, illetve prém termelése miatt. Az állattenyésztésről szóló törvény a tenyésztési tevékenység szempontjából határozza meg a gazdasági cél fogalmát, amelyből nem következik, hogy ebet és macskát lehetséges lenne élelmiszer céljából tenyészteni. Az állatvédelmi törvény ezt egyértelműen tiltja, amit semmilyen más jogszabály nem ír felül” – áll a tegnap kiadott, Kedvenc háziállatunk a kutya és a macska című minisztériumi közleményben.

A hvg.hu a tárca sajtóosztályától megtudta: a közlemény kibocsátására állítólag azért volt szükség, mert a Facebookon ezzel ellentétes információk kezdtek terjedni. A lap azt is kiderítette, hogy az interneten terjedő infó egy állatvédelmi ügyekre szakosodott ügyvédtől indult el, aki a tárcával szemben azt állítja: az állatok tenyésztéséről szóló törvény pár héttel ezelőtti módosításával létrejött egy jogi kiskapu, így a kutya most már haszonállatnak számít, vagyis lehet élelmiszer készítésére is tenyészteni. Szerinte a módosítás jogi lehetőséget adott arra, hogy a Magyarországon tenyésztett kutyákat élőállatként kivigyék olyan országokba, ahol élelmiszerként van rájuk kereslet, ezért az ügyben az Európa Tanácshoz fordult.

A lap megkereste Szilágyi Istvánt, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátorát is, aki hasonlót mondott, mint a minisztérium: vagyis hogy nem számít a jogszabály-módosítás, mert más – magasabb rendű – törvény alapján egyértelmű, hogy nem lehet kutyát tenyészteni élelmezési vagy prém felhasználásra.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!