Nem találta bűnösnek az esküdtszék George Zimmermant, akit azzal vádoltak, hogy 2012 februárjában agyonlőtt egy 17 éves, fegyvertelen fekete fiút, Trayvon Martint – adta hírül ma az MTI. A bűntény napján, tavaly február 26-án este Zimmerman felhívta a rendőrséget, s arról tett bejelentést, hogy “egy rendkívül gyanús” alak céltalanul bóklászik az esőben. A rendőrség ügyeletese azt tanácsolta neki, hogy ne kövesse az illetőt, és járőröket küldött a helyszínre. Zimmerman azonban nem fogadta meg a tanácsot, és követte, majd megölte a fiút.

Arról nem volt vita a per során, hogy Zimmerman megölte-e Martint, de az indíték ügyében heves küzdelmet vívott egymással a vád és a védelem. Az ügyészség azt igyekezett bebizonyítani, hogy Zimmerman faji előítéletből kezdte el követni a fiút a végzetes éjszakán, a védelem pedig arról igyekezett meggyőzni az esküdtszéket, hogy a vádlott önvédelemből lőtte le a fegyvertelen középiskolást, mert leütötte őt, majd a földön fekvő Zimmerman fejét a járda betonjának csapkodta.

Nem sokkal a gyilkosságot követően jelentek meg a neten azok a képek, amelyek terjesztésével a Zimmerman mellett állók az utóbbi verziót próbálták hitelesebbé tenni. Az zavarta őket, hogy míg Zimmermanról a média mindig ugyanazt az előnytelen rendőrségi fotót használta tudósításai alkalmával, addig Trayvon Martinról egy öt évvel azelőtti – a 12 éves, ártatlan képű kisfiút ábrázoló – fotót mutattak. Erre válaszul született egy új összehasonlítás: egy korábbi, öltönyös, mosolygós fotó Zimmermanról, és egy frissebbnek mondott felvétel a kamerának beintő Martinról:

martin2

A fotóháborúba hamarosan a Martin-család is beszállt, és kiderült: a régi fotó nem öt éves volt, hanem 2011 augusztusában – azaz hét hónappal a fiú halála előtt – készült, a póló nélküli, lehúzott gatyás felvételen pedig nem a lelőtt Trayvon Martin látható.

Két hónappal később egy még vadabb állítólagos Trayvon Martin-kép bukkant fel a neten. Újra felmerült a vád, hogy a média egy ötéves fotóval manipulálja a közvéleményt, miközben a 17 éves “kis Trayvon” valójában így nézett ki meggyilkolása idején:

martin4

Erről a fotóról még könnyebb volt kideríteni, hogy ez sem Martint ábrázolja, hanem egy Game művésznevű, kaliforniai rappert.

A Snopes végül közölte a Martinról készült legutolsó fotót, ami meggyilkolása előtt kilenc nappal, anyja születésnapján készült (Trayvon a kép jobb szélén áll):

tm1

Update | És hogy a másik oldal próbálkozása is meglegyen: a Mashable cikke szerint vasárnap olyan képek lepték el a netet, amelyen állítólag az ítélet ellen tiltakozók hatalmas tömege látható a San Franciscó-i Golden Gate hídon. A szóban forgó kép azonban még Martinnál is idősebb, ugyanis 1987-ben, a híd átadásának 50. évfordulóján készült.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!