Nyilvános beszédet oktató trénerek előszeretettel emlegetik azt a felmérést, amely szerint az emberek jobban félnek a nyilvános beszédtől, mint a haláltól. Egy nemrég olvasott könyvben ez az állítás még ennél is explicitebb formában jelenik meg (kiemelés tőlem):

“… a közvélemény-kutatások minden egyes alkalommal azt az eredményt hozzák, hogy az amerikaiak a nyilvános felszólalástól félnek a leginkább. Jobban félnek ettől, mint a haláltól.”

Az állítást Amerikában a legtöbben valószínűleg Jerry Seinfeld stand-up komikus egy 1993-as fellépéséből ismerik; az ő előadásában ez a sztori így hangzott:

Egy felmérés szerint az átlagember a legjobban attól fél, hogy nyilvános beszédet kell tartania. A halál csak második helyen szerepel ezen a listán. A másodikon. Vagyis ez azt jelenti, hogy egy temetésen a legtöbben szívesebben feküdnének a koporsóban, mint hogy elmondják a búcsúbeszédet“.

Jól hangzik, de …

A szintén nyilvános beszéddel foglalkozó TM Vision blog szerzője azonban egy kis gondolkodásra ösztönöz minket a jól hangzó felméréssel kapcsolatban. Vajon ugyanez a válasz születne, ha az embereknek nem rábökniük kellene valamelyik félelmükre, hanem választani halál és nyilvános beszéd között? – teszi fel a kérdést az oldal szerkesztője.

A bejegyzés szerint Seinfeld poénja nyersanyagát az 1977-es Book of Lists című könyvből szerezhette, az itt idézett vizsgálat állítólag 3000 amerikai megkérdezésén alapult. E listán valóban a nyilvános beszéd végzett az első helyen (a megkérdezettek 41 százaléka említette ezt is a félelmei között), a halál pedig a betegséggel holtversenyben a hatodik lett (19 százaléknyian említették).

A vizsgálat – amelyre egy másik blog, a Joyful Public Speaking nyomozása szerint 1973-ban került sor – viszont nem azt állította, hogy a nyilvános beszédtől még a halálnál is jobban félnek az emberek, hanem hogy a megkérdezettek közül a legtöbb embernek ez ugrott be a kérdést hallva. Vagyis az embereknek ez a félelmük volt a legaktívabb, talán mert a következő héten épp egy prezentációt kellett tartaniuk, miközben a halállal a szerencsés többségnek nem volt oka foglalkozni.

Nemcsak félrevezető a hetvenes években készült felmérés, hanem idejétmúlt is

Aktuális félelmeink a felmérés idejétől függően is változnak. A Joyful Public Speaking szerint az 1973-as lista minden bizonnyal már 1977-es könyvbeli megjelenése idején idejétmúlt volt, Steven Spielberg 1975-ös Cápa című filmje ugyanis valószínűleg rohamléptekben repítette a csúcs felé a vízi ragadozót.

Azóta pedig további évtizedek teltek el, és bár a JPS blog idéz pár frissebb felmérést is, amikből azért kiderül, hogy a nyilvános beszéd továbbra is ott van az élvonalban, de már nem az első helyen – és a halállal továbbra sem érdemes összehasonlítani. Érdekességképpen azért a blog szerzője megemlít egy egészen egyedi esetet, amikor egy bizonyos hallgató tényleg jobban félt egy előadás megtartásától, mint a haláltól.

Tehát ha poénnak jó is volt Seinfeld hasonlata (mert tényleg az volt), az idézett blog szerzői szerint megérett az idő arra, hogy a több évtizedes felmérés eltorzított és ronggyá idézett megállapításait nyugdíjazzák napjaink szónokai.

De ha már itt tartunk: meséljetek ti is! Ti mitől féltek a leginkább/többek között?

Fotó: flickr.com / TED Conference

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!