Az alábbi levelet pár hete Gábortól kaptam:

“A Hell energiaitalról lesz szó. Teljesen egyforma 2db hell energiaital. Viszont az egyik talpán 1 pötty van. A másikon 2. Néha van 3 is. Sőt valamikor nem fekete a pötty, hanem sárga, piros stb… Nem valószínű, hogy gép nyomja rá, mert random elhelyezkedésű, a pöttyök nem szabályosak (olyan mintha filccel lenne jelölve). Több embertől is azt hallottam, hogy bár az előírásoknak mindegyik megfelel), mégis a Hell saját minőségellenőrei jelzik, hogy melyik erősebb, és melyik gyengébb. Ez vajon igaz? Ha igen akkor a jelölésnek van köze hozzá? Mit jelentenek a pöttyök? Melyik a lórúgás, melyik a kis sima lötyi?”

A dobozok alján látható pöttyök jelentését már régóta találgatják az energiaitalok fogyasztói a neten. Találtam olyan bejegyzést, amelynek szerzője azt állította: “minél sötétebb a festék, annál erősebb az [ital] hatóanyaga“. De volt olyan hozzászóló is, aki szerint az italok közötti különbség oka az lehet, hogy “amit a tartály/hordó aljából töltenek a dobozba, az erősebb lesz”. Továbbá belefutottam olyan vészmadárba is, aki egy Rex felügyelős epizódra hivatkozva intett óva a pontokkal ellátott energiaitaloktól.

A pöttyök nem az italokat osztályozzák

Megkerestem a Hell sajtósát, aki elmondta: a pöttyök nem az italok megkülönböztetésére szolgálnak, és nem is az energiaital-gyártás során kerülnek a dobozokra. A jelzések segítségével a fémdobozokat gyártó cégek azonosítják, mikor és melyik gyártósoron készült a doboz. A készítők a doboz alján kétféle jelölést használnak:

– van egy csak bizonyos szögből látható, viszonylag nagy szám, ami azt mutatja, melyik gépsoron készült a doboz,
– a színes pötty pedig a lakkozásra, illetve a festésre utal, hogy az melyik gyártósoron történt.

A megjelölésekre Tóth Eszter Anna PR-menedzser szerint elsősorban azért van szükség, hogy ha az egyik szériával kapcsolatban az energiaital-gyártóktól bármilyen panasz érkezik, az könnyen visszakereshető legyen.

A beltartalom azonosítására a dobozra nyomott sarzs szám és dátum utal, így pontosan visszakereshető az SAP rendszer segítségével, mikor és milyen alapanyagokból készült.

Tóth állítása szerint minden palackban ugyanolyan összetételű energiaital van, ugyanis a legapróbb eltérés sem engedélyezett. Ezt a gépsor és – meghatározott időközönként – a laborosok is ellenőrzik.

Fotó: hellenergy.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!