For Sale. Baby shoes. Never worn” – vetette papírra – egyes verziók szerint szalvétára – egy alkalommal fogadásból Hemingway. Legalábbis egy róla szóló anekdota szerint, amely bár jól kifejezi a Nobel-díjas szerző tömör és sallangmentes írásmódját, a Snopes szerint ellenőrizhetetlen.

Nemcsak nem találni rá írásos forrást, de első megjelenését is csak az 1990-es évek elejéig sikerült visszavezetniük a legendavadászoknak.

A fogadásos történet ezen kívül felbukkan John deGroot Papa című, 1996-ban bemutatott színdarabjában is. És bár ennek szerzője fogadkozik, hogy minden, amit darabjában megjelenített, a Nobel-díjas író és ismerősei leírásain alapul, a Snopes források hiányában “meghatározhatatlan” kategóriába tette a történetet.

PAPA

One man play by Pulitzer Prize owner John DeGroot. Starring; Adrian Sparks

A Snopes-nál is mélyebbre ásott a Quote Investigator szerzője. A történet Hemingwayhez kapcsolt változata szerinte is az író halála után 30 évvel, 1991-ben jelent meg először, Peter Miller “Get Published! Get Produced!: A Literary Agent’s Tips on How to Sell Your Writing” című könyvében, és ő sem talált hiteles kapcsolatot az anekdota és Hemingway személye között.

A cikk szerzője viszont megjegyzi, hogy különböző újságokban már a 20. század elején felbukkantak hasonló megfogalmazású családi tragédiák, mint például ez az 1906-os, rövidhírek közé rakott mondat: “For sale, baby carriage; never been used.”

A Quote Investigator-írás felsorol még ezen kívül néhány olyan 20. század eleji cikket is, amelyben az újságírók a fenti hirdetésben megbúvó tragédiáról és a szavak erejéről elmélkednek.

A hatszavas történet mindenesetre azóta másokat is inspirált: 2010-ben Anne Ulku dizájner és Van Horgen író létrehozták a Six Word Story Every Day oldalukat; ihletadóként ők is Hemingwayt jelölték meg.

Fotó: Wikipédia

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!