Nézzük előbb, mint állít az interneten terjedő szöveg:

Színes csíkok a fogkrémes tubusokon

Mit jelentenek a színes csíkok a fogkrémes tubusokon?

Bizonyára neked is feltűnt már a fogkrémes tubusok végén található csíkok. Sajnos sokan nem tudják, mit jelentenek ezek.

Fekete: olyan anyagokat tartalmaz, ami növeli a fogágybetegségeket. 100 %-ban szintetikus anyagokat tartalmaz, amelyek karcolják a fogakat, ezért ezekkel a típusú fogkrémekkel hetente csupán 1-szer lehetne fogat mosni.

Piros: olyan anyagokat tartalmaz, ami veszélyes az egészségre. 50%-ban szintetikus, 50 %-ban természetes összetevőket tartalmaz.

Kék: olyan szintetikus anyagokat tartalmaz, amelyek nem veszélyesek az egészségre. 80 %-ban kémiai, 20 %-ban természetes anyagokat tartalmaz, ezért hetente 2-3 alkalommal javasolt a használata.

Zöld: 100 %-ban természetes összetevőkből áll. ezt a típusú fogkrémet javasolják a mindennapi fogmosáshoz.

A csíkoknak nincs közül a fogkrém összetételéhez

Ahogy az energiaitalos pöttyöknek sem volt semmi volt közük a dobozban található ital összetételéhez, úgy a fogkrémes lifehack-tippel se sokra megyünk – a tubusokon látható csíkoknak ugyanis semmi közük a fogkrém összetételéhez.

A Tudatos vásárló oldal megkereste az OÉTI kozmetikai részlegét, akiktől megtudták: a csík csupán gyártástechnológiai jelzés, csomagolás közben ez jelöli a tubus végét. Ugyanezt erősítette meg a lapnak a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség (COSMOS) főtitkára, illetve hasonlóról ír a Snopes és a Hoax-Slayer is.

Akit egy adott fogkrém összetétele érdekel, olvassa el a tubusán vagy a dobozán lévő ismertetőt, vagy keressen rá a neten.

Update: László jelezte, hogy 2013 novemberében Szlovákiát is elérte a körlevél, amire az ottani országos tiszti főorvos reagált.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!