Ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem oda, ahova majd érkezik” – idézik nap mint nap a kanadai hokiisten, Wayne Gretzky sokakat inspiráló mondását nemcsak a sportban, hanem az üzleti életben és a politikában is.

Gordie Howe, Gretzky gyerekkori példaképe szerint a mondás – bár Wayne Gretzky nevével vált világhíressé – valójában az idősebb Gretzkytől származik, Wayne apjától, Waltertől – derül ki a Fastcompany.com cikkéből, és ezt a lapnak Walter Gretzky is megerősítette.

Ami az idézet tartalmi részét illeti

Jó esély van rá, hogy az öreg Gretzky nem tanácsolná ezt egy professzionális hokijátékosnak. “Ez a mondat szigorúan kisgyerekeknek szól. Alapszabály, olyasmi, mint az ábécé, amit mindenkinek ismernie kell, mielőtt írni kezd. Egy profinak ez már magától értetődő, enélkül el sem jutna a nagyok közé” – mutat rá a mondás banalitására Walter.

És bár az öreg Gretzky soha nem volt profi játékos, így nem is merne tanácsokat osztogatni profiknak, állításával Herb Brooks edző is egyetért. A jégkorong annál komplexebb sportág, minthogy egy profi szó szerint vegye Gretzky tippjét.

Előlegezzük meg hát a hokifenoménnek, hogy nem szó szerinti értelmezésre szánta ezt az apjától örökölt, azóta sokakat inspiráló mondatot, hanem – az üzleti és politikai szereplőkhöz hasonlóan – már ő is egyfajta metaforaként használta az előregondolkodás illusztrálására. (via)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!