2012-ben már itt is beszámoltam arról az üzenetről, amely azt tanácsolta az adataikat féltő felhasználóknak, hogy szellemi termékeik védelmében posztoljanak egy üzenetet. Akkor több adatbiztonsággal foglalkozó oldal is megírta: a facebookozók semmilyen üzenőfalukra kiírt szöveggel nem tudják visszamenőlegesen felülírni a felhasználói szabályokat, amiket a rendszerhez csatlakozásuk során elfogadtak.

A felhívás egy másik változata a minap – miután egy ex-kém arról tájékoztatta a világot, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtést végez és szemmel tartja az online kommunikációt is – újra megjelent az üzenőfalakon. A szöveg nem változott, csak a környezet, amiben értelmezzük. Mostanra már nem a Facebook, hanem a különféle ügynökségek lettek a fő ellenségek.

“Warning!!! – Any person and/or institution and/or Agent and/or Agency of any governmental structure including but not limited to the United States Federal Government also using or monitoring/using this website or any of its associated websites, you DO NOT have my permission to utilize any of my profile information nor any of the content contained herein including, but not limited to my photos, and…/or the comments made about my photos or any other “picture” art posted on my profile. You are hereby notified that you are strictly prohibited from disclosing, copying, distributing, disseminating, or taking any other action against me with regard to this profile and the contents herein. The foregoing prohibitions also apply to your employee, agent, student or any personnel under your direction or control the contents of this profile are private and legally privileged and confidential information, and the violation of my personal privacy is punishable by law. UCC 1-103 1-308 ALL RIGHTS RESERVED WITHOUT PREJUDICE

For those of you who do not understand the reasoning behind this posting, Facebook is now a publicly traded entity. Unless you state otherwise, anyone can infringe on your right to privacy once you post to this site. It is recommended that you and other members post a similar notice as this, or you may copy and paste this version. If you do not post such a statement once, then you are indirectly allowing public use of items such as your photos and the information contained in your status. YOU HAVE TO COPY AND PASTE.”

Az üzenet teljesen felesleges: ilyen módon senki nem tudja megvédeni adatait. A világ felé továbbra is a Facebook-beállításokkal tudjuk megvédeni adatainkat (íme egy útmutató a maximális biztonsághoz), a kémek ellen azonban – ha valamit nagyon meg akarnak tudni – valószínűleg ez sem véd. Ha egy ügynökségnek megvan a felhatalmazása az adatgyűjtésre, megteszi annak ellenére is, hogy mi kiposztoltuk ezt az üzenetet. Ha pedig nincs, és mégis adataink között turkálna, akkor ez az üzenet sem fogja érdekelni.

Update | 2015-ben ebben a formában terjedt:

“2015. január 8-ától NEM adok a Facebooknak, vagy a Facebookkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a mind múlt-, és jövőbeli képeim, adataim, vagy bejegyzéseim használatára. Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétennie, lemásolnia, vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a törvény bünteti (UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum). MEGJEGYZÉS: A Facebook mostantól egy nyilvános szerv. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen bejegyzést. Ha szeretnéd, lemásolhatod ezt a verziót. Ha nem teszed legalább egyszer közzé, akkor ez lényegében engedélyezi a képeid és adataid használatát. NE OSZD MEG. MUSZÁJ lemásolnod és kiraknod sajátként a profilodra”.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!