A szöveg így néz ki:

Aki Újpalotán lakik, nagyon vigyázzon, mert betörők járják a környéket, és a bejáratnál, a csengőnél megjelölik a lakásokat, ahova be fognak törni… Számos lakást kiraboltak már. Általában 9 és 16 óra között mennek, amikor az emberek dolgoznak. A karika jelölés azt jelenti, hogy szabad az út a lakásba, a V betű vagy pipa pedig, hogy vannak otthon, a ? pedig azt jelenti,hogy nem tudta eldönteni. Ezeket az infókat a rendőrségtől tudtuk meg a napokban. Ha valaki észreveszi az azonnal mossa le!!!!! a Nyirpalota és a Késmárk utcák be vannak jelölgetve… A mi lépcsőházunkba is vannak már jelölések.”

Hiába hivatkozik a felhívás a rendőrségre, szerintük ez csupán egy “régi-új városi legenda”, és közleményükben arról írnak, a híresztelés alaptalan.

Valamiről legendaként beszélni természetesen nem jelenti, hogy soha ne történt volna még hasonló bűncselekmény, vagy hogy a jövőben nem lesz rá példa. Csupán arról van szó, hogy többször riadóztatunk feleslegesen, mint joggal. Vagyis olyan jeleket is hajlamosak vagyunk veszélyként értelmezni, amiknek a betörőkhöz semmi köze.

Persze ennek ellenkezőjére is volt már példa: egy megjelöléses bűnesetről számolt be Bédi Tamás rendőrnyomozó a Promontor TV-ben. Elmondása szerint a rózsakerti lakótelepen egy férfi és egy hölgy különböző ürügyekkel bementek a rózsakerti lakótelep épületeibe. “Becsengettek, feljutottak a lakásokhoz, és ahol gyenge volt a zár vagy nem voltak otthon, annak a családnak a megfelelő kapucsengőjéhez elhelyeztek egy bizonyos jelet” – meséli a nyomozó. Bédi szerint a lakók gyanúját követően a rendőrök kiszálltak, letörölték a fekete alkoholos filccel hagyott pöttyöket, és máshova rakták ki őket. Ezután az egyik lakásba betelepültek, kivárták a betörőket, megvárták, amíg kiviszik a lopott holmit, majd lecsaptak rájuk.

A megjelölt lakások jelenségről korábban már én is írtam. Az egyik akkor idézett példa az amerikai hobók kódrendszeréről szólt, a másik pedig félreértett jelekről az 1956-os forradalom idejéből.

Update | 2013 augusztusában egy kaliforniai lap adott hírt megjelölt ajtókról. A rendőrség az ügyben úgy nyilatkozott, nincs összefüggés a megjelölések és a betörések között.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!