A benzinkútnál osztogatott, chipes kulcstartók legendája

Egy felhívás szerint bűnözők olyan kulcstartókat osztogatnak autósoknak benzinkutaknál, amikkel aztán követni tudják áldozataik mozgását, és látják, mikor nincsenek otthon. A felhívás eredetije 2008-ban Dél-Afrikából terjedt el, miután egy ottani kúthálózat világító promóciós kulcstartókat osztogatott. Természetesen már ezekben a repiajándékokban sem volt semmiféle nyomkövető, és a kamufigyelmeztetés amerikai változatának fordításaként létrejövő magyar verzió kulcstartóitól sem kell félnünk. Tovább a részletekre.

A cetlis autólopás legendája

Trükkös rablási technikáról számolt be az a körlevél, amely szerint autótolvajok egy cetlit tesznek hátsó szélvédőnkre. Ezt a felhívás szövege szerint akkor sem ajánlott leszedni, ha nem látunk tőle, a lesben álló rablók ugyanis beugranak az autónkba és elviszik. Valójában azonban többéves, világszerte terjedő kamu figyelmeztetésről van szó, és a hazai rendőrségnek sem jelentettek ilyen eseteket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy-egy ilyen lopás ne történhetne meg, de ily módon elkövetett bűncselekmények hullámáról nem lehet beszélni. Tovább a részletekre.

A tojással megállított autók legendája

Az előzőhöz hasonló, trükkös autólopásra hívja fel egy másik körlevél, amely szerint bűnözők úgy is kikényszeríthetnek bennünket a kocsiból, hogy tojást dobnak a szélvédőnkre. A tojás ugyanis az ablaktörlő folyadékkal keveredve állítólag tejes állagúvá válik, és ez megállásra kényszeríthet minket. Az ablakhomályosító “technikát” a körlevél első magyar megjelenése után több lap újságírói is tesztelték, de a figyelmeztetésben leírt hatást senkinek nem sikerült igazolnia. Ez esetben is világszerte mesélt rémisztgetésről van szó, további részletek itt.

A fekete autós szervkereskedők legendája

Rémisztgettek már emberrablókkal az elmúlt években Baján, Nyergesen, az Érdi úton, Bicskén, Győrben, az esetek nagy többségében fekete autóval a főszerepben. Szerencsére e felhívások mindegyike alaptalan rémisztgetés volt: nemhogy az esetek egy részéhez kapcsolt állítólagos szervkereskedelem nem volt igaz, de még emberrablás sem történt. Egy alkalommal a legendás fekete autóban keresett alibit egy barátja számonkérésétől tartó győri lány, de hamarabb lebukott, minthogy a rendőrség elkezdte volna keresni a nemlétező autót.

Az ide-oda dugdosott traffipaxok legendája

Rendre jelennek meg olyan felhívások is, amelyek különböző helyekre rejtett traffipaxokra hívják fel a figyelmet. Közlekedési lámpákba beépített traffipaxokról sutyorogtak már 2005-ben, tavaly egy postaládába, idén pedig egy irodaházra vizionáltak rendőrségi sebességmérőt “jólértesültek”. Mindhárom módszerről kiderült, hogy nem a rendőrség keze van a dologban – annak ellenére sem, hogy a traffipaxok dugdosgatása se meglepetés, se úttörő gyakorlat nem lenne Európában. Az persze benne van a pakliban, hogy egyszer csak meggondolják magukat, úgyhogy aki nem akar gyorshajtásért fizetni, kamu körlevelekből okosodás helyett hajtson az engedélyezett sebességhatár alatt.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!