A legenda szerint Christopher Sholes, a QWERTY atyja eredetileg az ABC betűit vette alapul billentyűzete megtervezésekor, de a betűket lecsapó lengőkarok folyton összeakadtak. Sholes ezért állítólag olyan más elrendezést keresett, ahol a leggyakrabban használt betűk egymástól távol, a billentyűzet széleire kerültek. Így aztán ez az elrendezés ugyan lassította a gépelőt, de jóval kevesebb volt a bosszantó elakadás.

A Smithsonian dizájnblogja ezt az elméletet kapirgálta meg egy kicsit, megemlítve, hogy – ha csak a névadó QWERTY sort nézzük – abban éppen egymás mellett szerepel a negyedik (er) és hatodik (re) leggyakoribb egymást követő angol betűpár.

Pont hogy nem lassítani akarták

Idézik ezen felül Koichi Yasuoka és Motoko Yasuoka tévhitoszlató tanulmányát is, amelyben a szerzők rámutatnak: billentyűzetkialakításukkal Sholesék egyáltalán nem lassítani akarták a gépelőt, sőt.

Gépeik első használói ugyanis Morse-üzenetek fogadói voltak, akiket az eredeti, ABC-sorrendes billentyűzet éppenhogy akadályozott a gyors munkában. Márpedig ha nem tudtak gyorsan dolgozni, lemaradtak az üzenetről, így a készítőknek alkalmazkodniuk kellett megrendelők módosítási javaslataihoz.

A kutatók szerint tehát nem a mechanikus elakadások, hanem a technológia korai használói, az üzenetfogadók folyamatos visszajelzései alapján csiszolták éveken át a billentyűzetkiosztásokat.

Egy ellentétes tartalmú legenda

Cikkükben a szerzők megemlítenek még egy kapcsolódó marketinglegendát is. Eszerint a QWERTY kialakításában az is szerepet játszott, hogy a gépekkel házaló ügynökök gyorsaságukkal lenyűgözhessék potenciális ügyfeleiket (érdekes, hogy ebben a példatörténetben a másik legendával épp ellentétes állítás szerepel).

Merthogy a QWERTY-kiosztásban – így a legenda – egy sorban megvan minden betű, ami a termék nevének leírásához szükséges: TYPEWRITER.

Igen ám, mutatnak rá a kutatók, de a termék neve akkoriban Sholes & Glidden Type-Writer volt. A használókat pedig inkább az nyűgözte le, ha a készüléket használva ők maguk rögzíteni tudtak egy Morse-üzenetet.

Fact of Fiction? The Legend of the QWERTY Keyboard
On the Prehistory of QWERTY

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!