Sylvia Browne-ra azután szálltak rá facebookos követői, hogy a rendőrség hétfőn tíz éves fogság után kiszabadította azt az Amanda Berryt, akiről a látó 2004-ben azt mondta: beszélt a halott lány szellemével, s utolsó szavai ezek voltak: “Viszlát, anya, szeretlek” (Amanda anyja egy évvel később meghalt).

Amandát és a fogvatartójától született hatéves kislányát, valamint két további lányt hétfő este találták meg Clevelandben, miután a három fogvatartott közül az egyik lány megszökött, és értesítette a szomszédokat. Amanda Berry 2003-ban 17 éves korában, Georgina DeJesus 2004 áprilisában 14 éves korában, Michele Knight pedig 2002-ban 21 éves korában tűnt el. Mindhármukat ugyanabban a clevelandi házban tartották fogva.

Szerdai facebookos bejegyzésében Browne azzal védekezett, hogy 50 éves látói karrierje alatt sokkal többször volt igaza, mint amennyit tévedett, és csupán isten tévedhetetlen.

Péntek este a látnok Guardian által belinkelt facebookos és twitteres oldalát már nem lehetett elérni.

Update: a témában érdemes elolvasni a Slate cikkét is, amiből megtudhatjuk…

– milyen találati aránnyal “dolgoznak” a médiumok (egy 1996-os kísérlet szerint ugyanolyan hatékonysággal, mint az egyetemi hallgatókból verbuvált kontrollcsoport, s csupán azért jön be néhány meglátásuk, mert általában sokkal több jóslatot tesznek),

– miért veszik igénybe mégis a szolgálataikat a rendőrök (a valóságban sokkal ritkábban avatják be őket a nyomozásba, mint gondolnánk, s ha megteszik, azért, mert 1./ az áldozatok rokonai kérik őket erre, 2./ egy természetfeletti erőkben hívő gyanúsítottat akarnak zavarba hozni 3. / vannak olyan nyomozók, akik hisznek a médiumokban).

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!