2013 Alex Jones éve lehetmondják Amerikában, ahol a mindenféle felületen mindenféle összeesküvés-elméletekkel támadó vezérkonteós épp mainstreammé válik. Jones-nak évek óta minden messziről bűzlik, legyen szó a Columbia űrsikló balesetéről, a homoszexualitás szándékos, kormány általi terjesztéséről (hogy visszaszorítsák a gyermekszületéseket), vagy éppen az elmúlt évek lövöldözéseiről és terrortámadásairól (mind titkos amerikai beavatkozás, ami az országot egy náci és fegyveres berendezkedés felé segíti).

A Salon szerzője szerint Jones valószínűleg hisz ugyan az elméleteiben, de minden bizonnyal már azt is látja, hogy ha jól csinálja, tisztességgel megélhet a kombinálásból. Az egyedüli-igaz-ember ugyanis rádió- és tévéműsorán, YouTube-videóin, a közösségi oldalakon és infowars.com címen elérhető weboldalán keresztül hívők és aktivisták millióit szolgálja ki. Nem áll meg ott, hogy saját könyveit vagy más szellemi termékét tolja egy szűk csoport felé, hanem aktív és szófogadó milliós törzsolvasói/hallgatói réteget toborozva terjeszkedik.

Hogy mekkora ez a biznisz?

A Salon szakértőket kért meg arra, hogy a nyilvánosan elérhető adatokból saccolják meg Jones bevételeit.

– az Infowars.com havi kétmillió egyéni látogatójával és 20 millió oldalletöltésével egy szakértő szerint évi 3-6 millió dollárt, egy másik szerint 1-1,2 millió dollárt hozhat,
– a YouTube-csatorna 545 ezer feliratkozóval évi 35 ezer dollárt fialhat,
– a rádióműsorból évi 215 ezer dollár jöhet be,
– a legnagyobb biznisz viszont az előfizetős tartalomszolgáltatás, amelynek szinte összes bevétele Jones-nál marad. Mivel nem tudni, hány előfizető lehet, a Salon által megkérdezett szakértők csak a weboldalak látogatói alapján tippeltek, ami egy százalék esetén évi 1,5 millió dollár, 5 százalék esetén viszont már közel 5 millió.
– ezek mellé jön még kiegészítésként 14 film, több könyv, magazinok, online shop a legvadabb dolgokkal (köztük változatos víztisztító eszközök, címkézett gördeszka és túlélővödör mindenféle porral és bogyóval). És már úton van az igazhitű összeesküvőket összeboronáló randioldal is, egyelőre csupán béta verzióban.

A Salon szerzője összességében – könyvek és más “apróságok” nélkül – 2,7 millió és 10 millió dollár közé lövi be Alex Jones éves bevételét, megjegyezve: hogy ha legközelebb bolondnak titulálnánk Jones-t, gondolkodjunk el azon, hányan fizetnének nekünk közel hat dollárt havonta azért, hogy Justin Bieberről beszéljünk nekik:

Alex Jones – Justin Bieber Rant

Alex Jones – Justin Bieber Rant

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!