Mit ígér? | Pénzt gyűjthetsz rászorulóknak lájkolással
Ezzel szemben: szinte biztos, hogy nem

Csalók előszeretettel buzdítanak beteg gyerekek fotóinak lájkolására, azt ígérve, hogy ezzel a rászorulók pénzt kapnak a Facebooktól. A felhívásnak jó szándékú, ám naiv felhasználók milliói tesznek eleget. A Facebook azonban nem támogat ilyen formában senkit, ezzel csupán ingyenreklámban részesíted csalók más tevékenységeit. Internetes átveréseket tanulmányozó oldalak 2012-ben közleményben emeltek szót a beteg kisgyerekes csalások ellen, azóta – legalábbis angol nyelvterületen – mintha jobb lenne a helyzet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Arianna Huffington médiaguru facebookos oldalán is láttam már hasonló felhívást, ami Bill Gates-ék alapítványához vezetett (lásd itt, a cikk szövege alatt), de ez olyan marginális az ezt ígérő megtévesztő felhívások számához képest, hogy az alapszabályt nem változtatja meg. | Update: azóta már Bill Gates is buzdított ilyesmire.

Mivel rémiszget? | Fizetős lesz a Facebook
Ezzel szemben: az üzenet évek óta terjed, a Facebook viszont még mindig ingyenes

Bár a tőzsdére vezetés óta a cég folyamatosan keresi a bevételnövelés új útjait, továbbra sem tervezi az általános használat fizetőssé tételét. Sőt, mítoszokkal foglalkozó kérdezz-felelek oldalán a vállalat azt ígéri, erre soha nem kerül sor. Ikertestvére: Megszűnik a Facebook.

Mit ígér? | Adatvédelmi tanácsokat
Ezzel szemben: többnyire haszontalan infó

Ha jön valami változás a Facebookon, újra és újra előkerülnek az aktuális módosításokra vonatkozó jótanácsok. Így cselezheted ki a minden adatodra kíváncsi, és a képeidet az egész világgal megosztó Facebookot – ígérik e levelek. Aztán kiderül, hogy bennük foglalt infók 1) abszolút tévesek, 2) van bennük valami igazság, de vagy a javasolt megoldás hibás, vagy az értesítés aktualitása nem stimmel.

Mit kérdez? | Akarsz-e a barátom maradni?
Ezzel szemben: nem biztos, hogy neked szól

Ha a hírfolyamban megjelenik barátod neve alatt egy kérdőív, azt firtatva, akarsz-e az ismerőse maradni, a kérdés nem feltétlenül neked szól – lehet, hogy csak ő válaszolt egy kérdésre, ami szintén nem neki szólt. Mivel azonban ez nem derül ki egyértelműen, több százezren értik félre és kattintanak. Kárt ugyan nem okoz, de nincs értelme válaszolni.

Mire figyelmeztet? | Légy aktív! Küldj láncleveleket!
Ezzel szemben: eszedbe se jusson!

Már az iWiW-en is ismert üzenet azzal fenyegetett, hogy aki nem aktív, annak az üzemeltetők törlik a profilját. A levél megoldásjavaslata: küldd el 16 embernek a veszélyre figyelmeztető levelet, és maradhatsz. Kamu. Ennél rosszindulatúbb az az átverés, amely szintén profilmegszüntetéssel fenyeget, de a belépési jelszavak megszerzésére irányul.

Mit ígér? | Megtudhatod, mikor fogsz meghalni
Ezzel szemben: random válasz és spam lesz a jutalmad

A kamu válaszért egy alkalmazást kell engedélyezni, amivel jóváhagyod ismerőseid hírfolyamának teleszemetelését, majd idióta kérdőívekre irányítanak, amikből csalók jól megszedik magukat. Gyógyítása esemény utáni orvossággal – azaz spamtörléssel.

Mit ígér? | Tuti módszert a bejegyzések hírfolyamos megjelenítésére
Ezzel szemben: nincs ilyen, legfeljebb workaround megoldások 

Ha egy körlevél arra ígér megoldást, hogy egy adott Facebook-oldal összes bejegyzését láthatod a hírfolyamban, felejtsd el. Ezek nagy része szimplán hülyeség, arról ugyanis, hogy mi jelenik meg a feliratkozott oldalak bejegyzéseiből, a Facebook algoritmusa dönt. A legközelebb a nemlétező megoldáshoz ez a körlevél állt, a javasolt módszer azonban csak azokon segített, akik utána rendszeresen használták is Interest List-jüket (nekem nem sikerült rászoktatnom magam).

Mit ígér? | Megtudhatod, melyik celebre hasonlítasz
Ezzel szemben: hiúságod jutalma random hülyeség

A blődli alkalmazás megmutatja, hány százalékban vagy Csita, Justin Bieber vagy éppen Geronazzo Mária, majd tudtodon kívül megszemeteli ismerőseid hírfolyamát. Megéri?

Mit ígér? | Megtudhatod, ki nézi profilodat
Ezzel szemben: nem tudod meg, szpemelni fogsz és ismerőseid utálni fognak

Szeretnéd tudni, kik látogatják facebookos profilodat? Ez csak keveseknek adatik meg, és nekik sem azokon az alkalmazásokon keresztül, amelyek ezt ígérik. Az újabb átverések a gyanakvást úgy próbálják kicselezni, hogy azt állítják: a korábban nem létező lehetőség egy facebookos frissítésnek köszönhetően végre elérhető. Nem. Volt, akit ez egyáltalán nem zavart, és rajongógyűjtő kampányt indított a módszerrel.

Mit ígér? | Szenzációs fotót, videót vagy hírt
Ezzel szemben: ha egynél többet kell kattintani, felejtsd el!

Bőr alatt növekedő pók, féreg a fejben, brutális baleset, celebek halálhíre, fantasztikus cicik – mielőtt kattintanál, győződj meg róla, hogy nem átverésről van-e szó. Ha a Facebookon általában magyarul kommunikáló ismerősöd angolul ajánl valamit, gyanakodj. Ha a videó megtekintéséhez kérdőívet kell kitölteni, hagyd. Jó eséllyel amúgy sem látnál semmit, csupán csalók pénztárcáját gazdagítanád, plusz ismerőseidet nyomasztanád. Ha beugrottál az átverésnek, nézd meg profilodat, nem terjeszted-e te is a hamis üzenetet.

Miről értesít? | Valami szörnyűség történt vagy történhet
Ezzel szemben: tájékozódj máshol is!

Akkor sem kell azonnal megosztanod egy üzenetet, ha tényleg ismerősöd rakta ki, és nem csak spamként került a falára. A figyelemfelhívás fontos dolog, és érthető, ha veszély esetén riasztani akarod ismerőseidet, de egy körlevél elindítása felelősségteljes dolog. Éppen ezért továbbküldés előtt tájékozódj: ellenőrizd az információt a kulcsszavakra keresve vagy a szövegben megadott elérhetőségeken. Ha a történet igaz és aktuális, és a továbbküldéssel segíthetsz, segíts. Felhívások kimásolása helyett azonban célszerű egy megbízható, hiteles oldal linkjét továbbítani, ahol jól látszik a felhívás időpontja és nem mutálódhat káros irányba a szöveg.

Mit ígér? | Speckó Facebook-kinézetet
Ezzel szemben: van, ami változik, és van, ami nem

Vissza akarod kapni a “régi Facebookot”? Esetleg át szeretnéd színezni rózsaszínűre? Vagy csak érdekel a Facebook “új linkje”? Nem éri meg túl kíváncsinak lenni, mert ennek is könnyen kérdőívezés, spam vagy jelszólopás lehet a vége.

Mivel csábítgat? | Indián névvel
Ezzel szemben: feliratkozunk valamire, amire nem akarunk

2011 decemberében zajost fogadtatást kapott az az alkalmazás, amely azt ígérte, megmondja nekünk “indián nevünket”. Az egyszerű ötletre százezrek ugrottak, ennyien voltak kíváncsiak, milyen nevet dob nekik random a gép. Az sem érdekelte őket, hogy a játékban való részvétellel hozzáférést adtak adataikhoz az alkalmazást futtató ékszerkereskedőnek, sőt még kicsit reklámozták is a projektet üzenőfalukon. Kattintás előtt gondold végig: megéri-e kiszolgáltatni adataidat, csak hogy megtudd, mi az indián neved.

Mit ígér? | iPhone(x)-et (x=a legutolsó verziónál eggyel újabb) és más nyereményeket
Ezzel szemben: ha Apple-termékre vágysz, vegyél

Rajongótábor-építéssel foglalkozó csalók gyakran építik fel úgy az oldalukat, hogy közkedvelt és vágyott termékekből nyereményjátékot hirdetnek meg, amiből persze nem lesz semmi, viszont a követők megmaradnak. Egy részük mérges lesz, amiért átverték, nagy részük azonban észre sem veszi a csalást, és ottmarad követőnek. Innentől kezdve pedig adott egy meghatározott termék iránt érdeklődő, több százezres tábor, ami jó áron értékesíthető nem finnyás forgalmazóknak.

Mit ígér? | Az első facebookos bejegyzést
Ezzel szemben: keresd meg magad

A Timeline bevezetése óta ettől az átveréstől már nem kell annyira félni, ugyanis a jobboldali kronológiai csíknak köszönhetően te is viszonylag könnyen utánajárhatsz első bejegyzésednek. Régen ezért a gyanútlanok kérdőíveket töltögettek, és még csak jutalmat sem kaptak érte.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!