Egy Facebookon terjedő szöveg szerint “Nostradamus élete végén, öregen és betegen kapta a megrendelést egy magyar főembertől, hogy írjon próféciákat Magyarországról. Ez a ‘nagyhírű és vitéz’ nemzet fia háromezer ezüstöt fizetett Nostradamusnak ezért a munkáért“. A szöveg – amely többek között az alábbiakhoz hasonló versszakokat tartalmaz – természetesen korunk terméke, és Szentmihályi Szabó Péter munkája:

“84. /
Az írott szó elhal majd,
és egyre szegényebb lesz a beszéd,
a nemzetre egy talány hoz bajt,
mely elveszi az emberek eszét.
Egész nap otthonukban ülnek,
bámulnak hazug, mozgó képeket,
s mire a bálványok ledőlnek,
már alig születnek gyermekek.

85. /
Ötven esztendő lejártán új világ lesz,
a magyarok végre kézbe veszik sorsuk.
Nem a pénz lesz az úr, hanem a munka,
a törvény az uzsorásokat sújtja.
Az ország még sokáig nem lesz gazdag,
de többé senki sem hal éhen,
a néppel új királyt is választanak,
s kezdődik elölről minden, mint régen.

87. /
Amit értelmes elme el sem képzel,
az megtörténik majd Hungáriában.
Senki nem boldogul erővel, sem ésszel,
csak gyilkos ármány és ravaszság van.
Dolgozni akarnál, de nincs munka,
pedig a földek parlagon hevernek,
aki eddig a munkát csak unta,
most koldusa lesz az idegeneknek.”

Nostradamus Hungaricus Avagy jevendőlések Magyarországrúl című könyv 1996-os kiadásában – amely elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban is – a szerző művéről még úgy írt, hogy édesapja régi könyvei között találta, és valószínűleg egy 19. századi Nostradamus-hamisítvány lehet. Azoknak, akik a 20. századi – egyfajta világlátás szája íze szerint értelmezett – konkrétumokat olvasva sem realizálták, hogy az alkotás jelenkori, Szentmihályi könyve 2000-es kiadásában üzent, elismerve szerzőségét.

Update | 2015-ben újra népszerűek lettek Szentmihályi Nostradamus-sorai: ezúttal azonban nem a széthúzó-lenyúló politikáról és korrupcióról szóló részek, hanem a “nomád” bevándorlás hatásait előrejelző strófák. Mint például ez:

“Nomád népek jönnek Pannóniába, egyre számosabban és megvetetten, e nemzet veszti nyelvét s Európában árva, a föld népe nem fogadja be, sem a szellem. Csak táncol s zenél, koldul, lop ha kell, és vándorol tovább, örökké vágytól hajtva, hogy egyszer végső hazát is érdemel, és barna bőre nem lesz bélyeg rajta.”

És bár e sorokat olvasva sokan egyből a 2015-ös menekülthullám megjóslására gondoltak, ami viszont már nemcsak Nostradamustól, hanem az 1996-os Szentmihályitól is előrelátás lehetett volna, a “Csak táncol s zenél, koldul, lop ha kell, és vándorol tovább, örökké vágytól hajtva” sorok arról árulkodnak, hogy a szerző nem teljesen arra gondolt, amire olvasói ma gondolnak versszaka láttán.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!