Többhetes, esetenként többéves hamburgerekről készült fotókat divat lett megosztani a neten az elmúlt években, minden esztendőre jut egy-egy elfeledett szendvics. Most újra felbukkant egy: a utahi David Whipple állítólag 14 éves hamburgermamutja – a Daily Mail közvetítésével – a magyar sajtóba is eljutott.

A tartósítószerek hatására a burgeren sehol egy penészfolt, sehol egy gomba, ráadásul még csak romlott szaga sincs. Az egyetlen dolog, ami történt, hogy az uborka szétmállott. A sokkoló eredményt Whipple unokái nevelésében is használja, amikor a gyerekek gyorskaját követelnek, megmutatja nekik, mennyire egészségtelen ez az étel” – írja például a Bors Online.

Más oka van a jelenségnek

A Velvet – valószínűleg egy korábbi cikkükből okulva – már valamivel szkeptikusabban áll az esethez. Whipple verziójának ismertetése után ugyanis megjegyzik: nem a szendvicsben lévő tartósítószerek miatt nem rohadnak meg a hamburgerek, hanem mert kiszáradnak.

Idézik a Business Insider cikkét is (amelynek alapja – tegyük hozzá – a McDonalds kanadai kérdezz-felelek oldala). Ebben a Meki – okosan nem saját, hanem felkért – szakértője elmondja: a hamburger előállítása közben az alapanyagok sok nedvességet veszítenek, és mire a szendvicsek elkészülnek, már szárazak. Normál szobahőmérsékleten tartva a hamburger tovább veszít nedvességéből, és rohadás helyett egyszerűen kiszárad. Becsomagolva vagy fürdőszobában tartva viszont a mekis szendvics is elrohad – mondja Keith Warriner.

Ezt a változatot erősíti meg A Hamburger Today gasztroblog pár évvel ezelőtti házi kísérlete is, amely során a szerző a Meki szendvicsén kívül sajátgyártású hamburgereket is tesztelt. A blogger kilenc hamburgert készített, a maga által összegyúrt összetevőkből és a mekis szendvicsek elemeiből különféle variációkat létrehozva (csinált sózott és só nélkülit is, hátha a só tartósító ereje okozza a jelenséget).

Az eredmény: függetlenül attól, hogy a hamburgerek honnan származtak, sósak voltak vagy sótlanok, rohadás helyett mind kiszáradtak. A blogger megfigyelése szerint a kisméretű mekis húspogácsák még a normálnál is gyorsabban veszítettek nedvességükből az első négy napon, és még azelőtt kiszáradtak, hogy megpenészedhettek volna (a zacskóba helyezett mekis és saját hamburgerek azonban már nem úszták meg penész nélkül).

Bejegyzése végén az AHT bloggere megjegyzi: nem a Mekit akarja védeni, de ezen a tudománytalan rágalmon – vagyis hogy a tartósítószerek miatt nem rohad a Meki szendvicse – kívül is találhat az ember elég okot arra, hogy a céget vagy termékeit ekézze.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!