Többhetes, esetenként többéves hamburgerekről készült fotókat divat lett megosztani a neten az elmúlt években, minden esztendőre jut egy-egy elfeledett szendvics. Most újra felbukkant egy: a utahi David Whipple állítólag 14 éves hamburgermamutja – a Daily Mail közvetítésével – a magyar sajtóba is eljutott.
“A tartósítószerek hatására a burgeren sehol egy penészfolt, sehol egy gomba, ráadásul még csak romlott szaga sincs. Az egyetlen dolog, ami történt, hogy az uborka szétmállott. A sokkoló eredményt Whipple unokái nevelésében is használja, amikor a gyerekek gyorskaját követelnek, megmutatja nekik, mennyire egészségtelen ez az étel” – írja például a Bors Online.
Más oka van a jelenségnek
A Velvet – valószínűleg egy korábbi cikkükből okulva – már valamivel szkeptikusabban áll az esethez. Whipple verziójának ismertetése után ugyanis megjegyzik: nem a szendvicsben lévő tartósítószerek miatt nem rohadnak meg a hamburgerek, hanem mert kiszáradnak.
Idézik a Business Insider cikkét is (amelynek alapja – tegyük hozzá – a McDonalds kanadai kérdezz-felelek oldala). Ebben a Meki – okosan nem saját, hanem felkért – szakértője elmondja: a hamburger előállítása közben az alapanyagok sok nedvességet veszítenek, és mire a szendvicsek elkészülnek, már szárazak. Normál szobahőmérsékleten tartva a hamburger tovább veszít nedvességéből, és rohadás helyett egyszerűen kiszárad. Becsomagolva vagy fürdőszobában tartva viszont a mekis szendvics is elrohad – mondja Keith Warriner.
Ezt a változatot erősíti meg A Hamburger Today gasztroblog pár évvel ezelőtti házi kísérlete is, amely során a szerző a Meki szendvicsén kívül sajátgyártású hamburgereket is tesztelt. A blogger kilenc hamburgert készített, a maga által összegyúrt összetevőkből és a mekis szendvicsek elemeiből különféle variációkat létrehozva (csinált sózott és só nélkülit is, hátha a só tartósító ereje okozza a jelenséget).
Az eredmény: függetlenül attól, hogy a hamburgerek honnan származtak, sósak voltak vagy sótlanok, rohadás helyett mind kiszáradtak. A blogger megfigyelése szerint a kisméretű mekis húspogácsák még a normálnál is gyorsabban veszítettek nedvességükből az első négy napon, és még azelőtt kiszáradtak, hogy megpenészedhettek volna (a zacskóba helyezett mekis és saját hamburgerek azonban már nem úszták meg penész nélkül).
Bejegyzése végén az AHT bloggere megjegyzi: nem a Mekit akarja védeni, de ezen a tudománytalan rágalmon – vagyis hogy a tartósítószerek miatt nem rohad a Meki szendvicse – kívül is találhat az ember elég okot arra, hogy a céget vagy termékeit ekézze.
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!
nyuszi, jómagam Burger Kingben dolgoztam, szerintem egykutya a McDonalds’sal, de ha megvernek se tudtam volna megmondani, hogy miből van a hús, mert azt fagyasztva hozták, ott kellett megsütni, és bizonyos szintig frissen tárolni, így a “biztos forrás, mert ott dolgoztam” kicsit erős. Az, hogy valamelyik kollégádnak sikerült a csomagolóanyaggal együtt megsütnie őt minősíti. Persze nem azt mondom, hogy egészséges, de egyrészt én elég sok mekispultoscsajt láttam, és egyik sem szőrösödik, én is egy időben elég sok junkfoodot ettem, mégis a “kórosan sovány” határán mozgok, szóval elég sok mindentől függ a dolog. Húgodnak viszont kívánok minden jót, remélem olyanná válik, amilyenné szeretne válni.
Ez egy nagyon jó téma. Láttam már ilyen kísérletet a margarinokról, hogy nem másznak rájuk a hangyák….stb. Én eszem mekis kaját és nem hízok tőle, mert csak alkalmi fogyasztó vagyok. Ha mindennap azt enném-elég uncsi lehet- tuti feljönne néhány kiló, de ha mindennap zsíros deszkát eszel attól is, sőt ha fagylalt kelyhet attól is. Én a fagyira szoktam rá, napi szinten ettem és híztam.Lehet ki kellett volna vizsgálnom az esetet, hogy elolvad e a napon, vagy ott is a tartósítószerek dolgoznak. :) Szerintem mindenből lehet enni, csak mértékkel. És nem lesz baj.A szakállasodó munkatárshölgyeknek pedig belgyógyászatra kellett volna menni, mivel a mellékvesekéregben található hormonok alul működése okozza ezeket a tüneteket, ha jól emlékszem az egészségügyi-s tanulmányaimból. :)
UI: Ha véletlen benthagyom a kocsiban a mekis zacsit némi maradékkal, másnap reggelre oltári büdös tud lenni tőle az egész autó. :D
A Meki és társai nem véletlenül gyorséttermek. Arra jó, ha rohansz a városban és nincs időd , ez akkor is bele fér. Ez nem arra találták ki, hogy oda járjanak napi háromszor. Ha a helyén kezelnétek a dolglot, nem lázadoznátok. Imádom a mekis és burger királyos kajákat, havi kb egyszer eszek is, ha megéhezem és sokát érek haza.
Faterom már 20+ éve készíti a szárított sózott sonkát. Általában fél – 1 évesen kezdünk neki, addigra szárad ki megfelelően. Természetesen azután is ott lóg a rúdon, amíg el nem fogy. Baja ofkorsz semmi. Igazi olasz sonkák dettó.
[…] világszerte azonos alapkérdések – az el nem rohadó mekis szendvics, a különféle cikkekben megénekelt oroszországi kivonulás és a reklámfotók készítése […]