Anita Gargas Anatomia Upadku című alkotása – miután leadták a lengyel köztévében is, több mint 3 milliós érdeklődés mellett – újabb muníciót adott azoknak a vad elméleteknek, amelyek szerint nem szerencsétlenség, hanem szabotázs történt, amit egy friss kutatás szerint a lengyelek 26 százaléka elképzelhetőnek is tart.

A baleset hivatalos verziójának hiányosságait feszegető filmet az évforduló környékén vezető jobboldali lapszerkesztők és publicisták egy összejövetelén is levetítették. A Financial Times azt írja: az összeesküvés-elméletet felkarolta a varsói összejövetel házigazdája, több jobboldali lap és internetes újság szerkesztője. Nézetük szerint az oroszok által ihletett gyilkos merénylet történt, mégpedig Donald Tusk miniszterelnök – Lech Kaczynski ellenlábasa – jóváhagyásával.

Mint ismeretes, az orosz vizsgálat annak idején arra a megállapításra jutott, hogy a szerencsétlenségért a pilóta és a rosszul kiképzett személyzet volt felelős, akik a sűrű köd ellenére is megkísérelték a leszállást a Szmolenszk melletti, elavult felszereltségű katonai repülőtéren.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!