Miután a hatóságok nem jutottak előre a hétfői robbantás elkövetői utáni nyomozásban, az FBI és a rendőrség arra kérte a helyieket, osszák meg a merénylet napján készített felvételeiket, videóikat. Az összedobott képekre rácuppant a Reddit és 4chan közössége is, és spekulációba kezdtek – írja a The Verge.

Gyanúba került mindenki, akin hátizsák volt, kicsit barnább bőre volt, vagy akár másfelé nézett, mint a többiek. Az egyik ilyen kép aztán ma a New York Post címlapján landolt: a fotót úgy adták el, mintha azon az FBI által keresett merénylők szerepelnének. Pedig a képen látható férfiak ártatlanok, egyszerű sportolók, egyikőjük azóta önként jelentkezett a rendőrségen, hogy tisztára mossa magát – derül ki egy másik cikkből.

boston_ujsag

Az eset kapcsán olyan is volt, akinek eszébe jutott Richard Jewell biztonsági őr esete. Jewellt alaptalanul vádolták meg az atlantai olimpia alatt elkövetett bombamerénylet elkövetésével, s hiába tisztázták később a vád alól, az emberek nem hittek neki.

A Wired cikkírója elismeri, hogy a Reddit többször bizonyította már a közösség erejét, és lépett fel mindenkinél hatékonyabban különböző ügyek felderítésében, Ian Steadman szerint azonban egy bűnügyi nyomozás más tészta.

A Reddit kikéri magának, hogy őket okolják a félreértésért. Felhasználóik csupán segíteni akartak, címlapra a média tette a fiatalokat, és ők tették hozzá azt is, hogy az FBI már keresi a képen látható gyanúsítottakat.

A New York Post azóta suta magyarázkodó nyilatkozatot adott ki arról, hogy a képen nem a gyanúsítottak láthatók, az ABC News pedig beszélt az egyik képen lévő férfival is.

Update: az FBI időközben közzétette az általuk gyanúsított két férfi fényképét.

Update 2: az Animal New York weboldal meghekkelte a bocsánatkérést a maga módján intéző New York Postot, és a lapba ők maguk helyeztek el beismerő üzenetet a szerkesztők nevében.

Update 3: A reddit viszont valóban bocsánatot kért a bostoni robbantás utáni boszorkányüldözését, és elkezdik keresni a robbantással alaptalanul vádolt, de továbbra is eltűnt indiai fiút.

Update 4: Megtalálták az ártatlanul gyanúsított eltűnt fiút, Sunil Tripathit – holtan.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!