Az eseményt megelőző Facebook-oldalak

Páran gyorsan kiszúrták, hogy olyan áldozatokra emlékező oldalak jelentek meg a Facebookon, amelyeket még a tragédia előtt hoztak létre, s ebből aztán rögtön arra következtettek, hogy voltak, akik előre tudtak a közelgő katasztrófáról. Az eszükbe sem jut, hogy talán egy más néven futó, korábban indított oldalt vagy csoportot neveztek át a tragédia után – merthogy a Facebook erre is lehetőséget ad, egészen addig, amíg az oldal el nem éri a 200 követőt.

Színészkedő áldozatok

Akárcsak a Sandy Hook-tragédia idején, ezúttal is agyament spekulációk indultak arról, hogy valójában csupán egy fizetett statisztákkal megrendezett katasztrófáról van szó. Ennek alátámasztására az összeesküvést sejtők egy képpárt hoztak, ami szerintük azt bizonyítja, hogy az egyik komoly lábsérülést szenvedett futó a lábát Afganisztánban elvesztő amerikai katona, Nick Vogt. Van ugyan hasonlóság a két férfi között, de a képen látható futó – mint az később kiderült – nem a lábak nélkül élő Nick Vogt, hanem Jeff Bauman volt.

Sandy Hook-túlélő az áldozatok között

Nem sokkal a katasztrófa után egy kislány képe jelent meg a Facebookon, és a csatolt szöveg arról tudósított, hogy a bostoni robbantás egyik halálos áldozatát ábrázolja. Hogy még szívhez szólóbb legyen a történet, azt is kitalálták, hogy a lány a pár hónappal ezelőtti connecticuti mészárlás egyik túlélője volt, és/vagy az áldozatok emlékéért futott Bostonban. Mint azonban arra többen is rámutattak, a nyolcéves áldozat valójában egy kisfiú volt, aki versenyző édesapja finisét szerette volna megnézni. A lányt ábrázoló kép egy 2012-es futóversenyről származik.

boston

Egy másik neten terjedő fotó viszont már valóban a nyolcéves áldozatot, Martin Richardot ábrázolja. A fotón a kisfiú látható 2012 áprilisában, amint a kezében egy No more hurting people – Peace feliratú rajzot tart. A kép egy 2012-es, nagy vitát kiváltott gyilkosság kapcsán tartott órán készült.

A korábbi hírekkel ellentétben a 8 éves Martin Richard és testvérei nem apjukat várták a célban. Az egész család csupán nézelődő volt, az apa, a 42 éves Bill Richard is ott volt családtagjaival. A tragédia során a kisfiú hatéves húga, Jane elvesztette az egyik lábát. Az anya a fején sebesült meg, rajta agyműtétet hajtottak végre, és állapota továbbra is válságos. Az édesapa és a család harmadik gyermeke könnyebb sérüléseket szenvedett.

martinrichard

Halál a leánykérés előtt

Egy újabb fotón egy földön zokogó férfit láthatunk a robbantás helyszínén, a képhez csatolt szöveg pedig arról tudósít, hogy a férfi versenyző barátnőjét várta, akinek a kezét a célbaéréskor akarta megkérni. A fotó állítólag azt a pillanatot örökítette meg, amikor a férfi megtudta, hogy barátnője meghalt a merényletben.

Időközben a Baltimore Sun megírta: a leánykérős sztori egy blogposztból terjedt el. Ebben egy 27 éves marylandi lány arról írt, hogy a robbanás pillanatában egy barátjával várta a versenyben résztvevő Melissa Blasczykot, akinek a kezét a barát meg akarta kérni.  A detonációban a várakozók közül senki nem sérült meg, de Melissát egy ideig nem találták. Végül ő is meglett, és a leánykérésre állítólag a szálláshelyen került sor.

Hogy a Baltimore Sun által közölt történet hiteles-e, nem tudom, én a lap által idézett blogbejegyzést nem találtam, mindenesetre a képhez tartozó szöveg hitelességét aláássa.

A robbantás két felnőtt áldozatának egyike egyébként egy 29 éves étteremvezető nő, ő azonban nem futott, hanem egy barátjával ment a célvonalhoz, hogy lefotózzák célba érő ismerősüket.  A másik felnőtt halottról egyelőre nincs infó. Update: időközben kiderült, hogy a harmadik áldozat egy kínai származású egyetemista lány volt, de ő sem futott, hanem barátaival várta a célba érőket.

Ember a tetőn

Az egyik legtöbb figyelmet az a fotó váltotta ki, amelyen a robbanás pillanata látható, plusz – ezzel egyidőben – egy tetőn sétáló ember. A Snopes írásának pillanatában nem sikerült azonosítani a titokzatos tetőjárót, de a robbantásban való részvételen kívül jó pár oka lehetett arra, hogy ott legyen. Majd meglátjuk, kiderül-e, mi van ennek a fotónak a hátterében. Update | Megláttuk, kiderült.

manroof

Family Guyék megjósolták a tragédiát

Egy neten terjedő videó a hozzá kapcsolt cím szerint azt állítja, hogy a Family Guy egy epizódja megjósolta a bostoni robbantást. Valójában azonban két, egymástól a rajzfilmben független részletet vágott össze a felvétel készítője: egyet a bostoni maratonról, amit a főhős a kocsijával nyert meg, és egyet egy híd akaratlan felrobbantásáról. A videó elterjedéséért egy minden terrortámadásban és lövöldözésben az állam szerepét gyanító rádiós a felelős. A március 17-én sugárzott epizódot a Fox az esetet követően mindenesetre leszedte weboldaláról.

Biztonsági kamerás felvétel az elkövetőről

Terjed egy felvétel az állítólagos elkövetőről is. Az utcai kamera által rögzített képnek azonban semmi köze a merénylethez, a fotó 2011-ben készült és egy betöréssel összefüggésben publikálták.

A Snopes.com folyamatosan frissített válogatása.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!