A magyar mozilátogató legutóbb Clint Eastwood 2011-es filmjéből kaphatott ízelítőt annak a J. Edgar Hoovernek a hatalmából, aki közel fél évszázadig állt az FBI élén, és ezalatt nyolc elnökkel dolgozott együtt. A pletykák szerint felmentését ugyan több elnök is fontolgatta, de – a Hoover kezében összegyűlt, nem ritkán lehallgatásokból származó, kompromittáló információktól félve – senkinek nem volt mersze meglépni. Hoovert – ahogy azt mondani szokták – végül lábbal előre vitték ki az FBI-tól, a szervezet vezetőjeként halt meg 1972. május 2-án. Rettegett magánirattárát állítólag barátja, Clyde Tolson semmisítette meg.

A mindig tökéletességre törekvő, és ezt minden beosztottjától elváró Hooverről rengeteg legenda ismert. Az egyik szerint – amely Az FBI titkai című könyvben is megjelenik – annyira tartottak tőle az emberei, hogy amikor egy jelentést egyszer “Ügyeljenek a határokra” (“Watch the borders”) utasítással dobott vissza, a szervezet vezetői kétségbeesve próbálták megfejteni, a kanadai vagy a mexikói határról van-e szó (más verziók szerint – biztos, ami biztos – több száz ügynököt küldtek egyik és másik határszakaszra is).

A legenda szerint visszakérdezni senki nem mert, mert nem akartak tudatlannak tűnni a nagyfőnök előtt. Csupán néhány nap múlva sikerült rájönni, hogy a bejegyzés nem a határszakaszokra vonatkozik. A mindig precíz Hoover megjegyzésével arra akarta felhívni beosztottjai figyelmét, hogy jelentéseik írásakor a papír szélén mindig hagyjanak margót. Erre pedig azért volt szükség, mert a nagyhatalmú vezér mindig oda írta kommentjeit, amikor értékelte a jelentéseket.

Gyönyörű és sokatmondó legenda, de hogy valóban megtörtént-e vagy csupán egyike a sok anekdotának, amely az FBI-vezért körüllengi, a Snopes szerint talán soha nem fog kiderülni. A sztori – amely egyébként szerepel az FBI oldalán, és megjelenik Cartha D. DeLoach egykori asszisztens visszaemlékezésében is – mindenesetre jól visszaadja az autokrata vezető figuráját, akinek az utasításait még a legközelebbi bizalmasok sem merték megkérdőjelezni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!