Spielberg “20 éves korában megjelent a Universal Pictures stúdió bejáratánál öltönyben, egy üres diplomatatáskával a kezében, és besétált a kapun, mintha ott dolgozna. Hónapokon keresztül minden nap bement reggel, és este távozott; senkinek sem tűnt fel, hogy mit keres a falakon belül egy fiatal fiú. Leült egy üres íróasztalhoz, és úgy csinált, mintha dolgozna. Egy szép napon aztán megbízták egy asszisztensi munkával, és 22 évesen már televíziós rendezőként debütált” – olvasható a történet például a Wikipédián.

A 23C szobáról maga Spielberg is mesélt

A Híres filmrendezők titkos élete című könyv így ír ezekről az időkről:

1965-ben befizetett egy idegenvezetésre a Universal Studios területén, és elvegyült a filmes vágók társaságában. Miután közölték vele, hogy kitűző hiányában nem maradhat a stúdió területén, minden reggel megjelent a kapuban az apja aktatáskájával a kezében, és úgy tett, mintha ott dolgozna. ‘Egy szendvicsen és két csokoládén kívül semmi sem volt a táskában – mesélte Spielberg. – Így esett, hogy azon a nyáron minden egyes napot rendezők, szerzők, vágók és szinkronszínészek társaságában töltöttem, természetesen öltönyben.’ Spielberg mindig egy aktuálisan üres irodában rendezkedett be, és még az épület nyilvántartójába is belehamisította magát: Steven Spielberg, 23C szoba.”

Mint ahogy látható, itt már maga a rendező is megjelenik a sztori terjesztői között.

Kétkedésre azért minden okunk megvan

De – mint az a Snopes írásából kiderül – ez nem jelenti azt, hogy a történet valódiságában ne kételkedhetnénk. A legendavadász oldal szerint ugyanis Spielberg igencsak kiszínezte fiatalkori filmgyáras csatangolásait, és a sokszori mesélés során még csak nem is volt mindig következetes.

A legenda magvait – az öltönyös belopózást – már 1969-ben elhintette egy interjúban, majd két évvel később tovább színezte a sztorit a több éven át tartó, önkényes irodaelfoglalás meséjével. 1985-ben aztán ezt a belopózást négy évvel visszadatálta, és a történet gyakorlatilag ekkor nyerte el a Híres rendezők-ből idézett, fenti formáját, benne a 23C szobával.

A Snopes szerint azonban a valóság kevésbé romantikus. Életrajzírója szerint Spielberg 16 éves korában járt először a Universal stúdiójában, miután apja egy ismerőse elintézte neki, hogy fogadja egy ottani alkalmazott, Chuck Silvers. A filmgyári sétát követően Silvers és Spielberg kapcsolatban maradtak, és a rákövetkező évben a későbbi rendező visszatért a Universalhoz, ahol fizetetlen asszisztensi munkát kapott.

A Spielberg által terjesztett történetből annyi igaz csak, hogy Silvers valóban nem tudott állandó belépőt szerezni a gyár területére, így a kis Spielbergnek a kapunál tényleg szüksége volt egy kis magabiztosságra a bejutáshoz. Elfoglalt irodáról, továbbá arról, hogy a belopózó Spielbergről odabent senki nem tudott volna, Silvers és munkatársa szerint szó sincs, a történet e része a rendező élénk fantáziájának terméke.

A Wikipédia angol verziójában egyébként a történet legendátlanított verziója szerepel, vagyis a fizetetlen gyakornokoskodás változata. Megpróbálom ezt a magyar lapra is átvezetni, a legenda zárójelbe helyezésével (update: megtörtént, és már a moderátor is jóváhagyta).

Harminc évvel később

A sors fintora, hogy Spielbergnek több mint harminc évvel később tényleg meg kellett küzdenie egy engedély nélkül stúdiókba mászkáló férfival. 2002-ben a rendező távoltartási végzést kért a harmincéves kanadai Christopher Richard Hahn ellen, aki folyamatosan zaklatta a DreamWorks területén, a kaliforniai Studio Cityben. A férfi több mint húsz alkalommal hatolt be illegálisan a stúdió területére, azzal a szándékkal, hogy betör Spielberg irodájába.

Amikor a rendőrség végül letartóztatta Hahnt, hamis nevet adott meg, és azt állította, hogy az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi című film egyik statisztája – olvasható a Híres rendezők-ben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!