A Wikipédia magyar nyelvű Falk Miksa és Peter Falk bejegyzésében egyaránt megjelenik, hogy a 19. századi neves író, újságíró, politikus “egyes, hivatalos dokumentumokkal alá nem támasztott információk szerint Peter Falk, amerikai színész és filmproducer dédapja” volt.

Utóbbi szócikket a tervezett szoborállítás apropóján 2013-ban az Index is idézte: ”Az önkormányzat ugyan a kiírásban nem említi, hogy mit keresne Columbo hadnagy szobra a Falk Miksa téren, a wikipedia azonban megadja a magyarázatot. Eszerint Peter Falk saját elmondása alapján a nagyszülei révén orosz, lengyel, cseh és magyar felmenőkkel rendelkezett. Egyes, hivatalos dokumentumokkal alá nem támasztott információk szerint dédapja a Pester Lloyd egykori főszerkesztője, Falk Miksa volt.”

Ezzel szemben a Peter Falk-szócikkhez tartozó szerkesztői vitalapon évek óta vita folyik az állítás valóságtartalmáról, és az ott összegyűlt infók szerint a kapcsolat nem bizonyítható, sőt erősen kérdéses. A vitába Csiffáry Gabriella főlevéltáros is beszállt 2011-ben, amikor ezt írta:

” (…) közel egy éve kutatok Peter Falk magyar gyökerei után, s bizony csak az anyai ágon találtam némi nyomra. Falk Miksával való rokonsági kapcsolatot nem is tudom, hogy honnan vették. Minden egyes leszármazottjának megnéztem az anyakönyvi bejegyzését, s bizony nem találtam semmiféle bizonyítékot.”

Csiffáry Gabriellát e-mailben is megkerestem, és megtudtam tőle: miután Falk Miksa leszármazottainak anyakönyvi adatait, gyászcéduláit és egyéb iratait átvizsgálva nem látta bizonyítottnak a Peter Falkkal való rokoni kapcsolatot, anyai ágon, a Hochhauser-család ágán ment tovább, mint ahogy a színész is ezt említette Peter Falk. A kétkedő hadnagy című könyvében. (Csiffáry híres magyar származású személyekkel foglalkozó könyvében egy oldalt egyébként Peter Falk is kapott).

Ami a színész apai ágát illeti: különböző online családfakutató oldalak – amelyek a Wikipédiához hasonlóan szerkeszthetők felhasználók által is, de legtöbbször eredeti dokumentumokkal alátámasztva mutatják meg a felmenőket – Peter Falk 1873-as születésű, Oroszországból Amerikába vándorló, Louis Falk néven emlegetett apai nagyapjáig vezetik vissza a Falk-családot.

peter_falk_csaladfa

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!