A nemzeti ünnepre érkezett havazás – bár hírét napok óta hallhattuk Nyugat-Európából – sokakat az úton lepett meg. Ezrek szorultak a hó fogságába, sokan a Facebookon keresztül kommunikáltak, kértek vagy ajánlottak segítséget. Mindenki hozzá akarta tenni a magáét, ezen igyekezetben került elő az alábbi üzenet is:

“Hello! Egy kicsit keresgéltem a neten,mert olvastam,h sokaknak lemerült a mobilja. Ezt találtam: “Minden mobilnak van tartalék töltés az akkujában, amely a *3370# megnyomására önmagától aktivizálódik, így 50% póttöltést nyújtva. Amikor újra töltöd a telefonodat, automatikusan ez is feltöltődik, így a következő alkalomra is lesz tartalékod.” Az én telómon kiprobáltam működik. Kérlek posztold ki a kódot hátha a segítségére lesz valakinek. Köszönöm.”

Felesleges a kísérletezés

A módszerről 2008-ban már az Origó is beszámolt, megemlítve, hogy nem póttöltést nyújtó csodakódról van szó, hanem egy speciális kódoló aktiválásáról. Ráadásul ezt is épp fordítva adta meg a lánclevél írója: a fenti kód aktiválása és a készülék újraindítása esetén ugyanis pont csökkenne az üzemidő.

A *3370# ugyanis – ezt már a Snopes-on olvasom – a két üzemmód közül épp az Enhanced Full Rate Codecet kapcsolja be, ami a hangminőség javításával az akkut gyorsabban lemeríti. A Half Rate Codecnél – amit egyébként a *4720# kóddal lehet bekapcsolni – a normálnál rosszabb lesz a hangminőség, de az üzemidő növekedhet.

Ugyanakkor felesleges a kódokkal kísérletezni, mivel ezeket az üzemmódokat a hazai szolgáltatóknál az operátorok kapcsolják át a terheltség függvényében – egy tömegrendezvény helyszínén jó eséllyel csak Half Rate-ben lehet telefonálni, míg egy átlagos helyen a jobb minőség aktív – tudta meg az Origo akkor a Pannon szakértőitől.

Az opció a Snopes szerint nem is minden telefon esetében működik, a Nokiáknál például igen.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!