A történész és nyelvész szerzők által írt oldalon Lőrinc László így vall a tenyleg.com küldetéséről:

“… vannak, akik azt gondolják, hogy a történész, aki a valós múltat tárja fel, árt a nemzeti büszkeségnek, és sikertelenségre ítéli a hazát, sőt leértékeli saját népét a külföld előtt. Tényleg? Valóban azok a nevetségesek, akik őszintén beszélnek a múltjukról, nem inkább azok, akik operettes álmúltat költenek? És annyira rossz a helyzetünk, hogy nemzeti önbizalmunkat csak kitalációkra építhetjük?”

Az oldalon ennek megfelelően sokfelé mesélt történelmi legendákat cáfolnak. Olyan állításokat például, hogy a krónikák szerint Ősbuda a Pilisben volt (e legendához egyébként videó is van, lásd lentebb). Ezzel szemben az oldal szerzői szerint Vetus Buda elhelyezkedésére a krónikáknál bővebb adatot találunk az 1212. évi, és az 1355. évi határjárásokban, amelyek alapján Vetus Buda helye a mai Óbudán azonosítható. Egy másik megidézett legenda szerint az európai források kezdettől hunoknak hívták a magyarokat. Ezzel szemben az igazság az, hogy a 9. században az európai források még ungri-nak vagy türk-nek nevezték a magyarokat, a hunokkal csak később azonosították őket.

Melldöngetéshez a szerzők a hamis legendák helyett kevésbé ismert, ám valós sikersztorikat javasolnak, méghozzá a szellemi kultúra, a befogadás, a tolerancia és az alkotmányos építkezés terén elért eredmények közül. Szó esik például a Lánchíd technikai bravúrjairól, a telefonhírmondóról, és régmúltbeli magyar demokratákról.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!