Korábban már itt is szó esett róla: a Facebook “legújabb változásai” ellen megoldást ígérő kamu körlevél utasításainak követésével mindössze annyi történik, hogy leiratkozunk adott ismerősünk életeseményeiről, állapotfrissítéseiről, fényképeiről, azaz többé nem fogjuk őt látni. Persze ha csak az alábbiakhoz hasonló körleveleket kaptunk tőle, talán nem is baj:

“Kedves ismerőseim! A Facebook ismét megváltoztatta az adatvédelmi beállításokat. Az új “GRAPH APP” beállítás miatt EZENTÚL MINDENKI LÁTHATJA FOTÓIDAT, KEDVELÉSEIDET, ÉS MEGJEGYZÉSEIDET (MÁS ORSZÁGOKBAN IS). A következő két hétben posztolni fogom ezt a bejegyzést, és kérlek, ha megtetted, amit kérek, akkor írj nekem annyit, hogy KÉSZ! Akik nem tartják meg a tőlem származó információkat maguknak, azokat törölnöm kell majd az ismerőseim listájáról. ÉN CSAK VELED SZERETNÉK SZEMÉLYES KAPCSOLATOT TARTANI. NEM AKAROM, HOGY A CSALÁDOMRÓL KÉSZÜLT FOTÓKHOZ ÉS EGYÉB SZEMÉLYES INFORMÁCIÓKHOZ IDEGENEKNEK HOZZÁFÉRÉSÜK LEGYEN. EZ OLYANKOR TÖRTÉNIK, AMIKOR AZ ISMERŐSEINK A “LIKE” GOMBRA KATTINTANAK, VAGY KOMMENTJEIKKEL LÁTJÁK EL BEJEGYZÉSEINKET. ILYENKOR MÁR AUTOMATIKUSAN AZ Ő ISMERŐSEIK IS MIND LÁTJÁK A POSZTJAINKAT. SAJNOS A FB ÚJ KONFIGURÁCIÓJA MIATT EZT A BEÁLLÍTÁST MI MAGUNK MÁR NEM TUDJUK MEGVÁLTOZTATNI. Tehát: Légy szíves tedd meg a következőt: Vidd a kurzort fentebb a nevemre (NE KATTINTS), megjelenik egy ablak, most vidd a kurzort az “Ismerősök” ikonra (szintén kattintás nélkül), majd le a “Beállítások”-ra, ERRE kattints rá. Ekkor megjelenik egy lista. TÁVOLÍTSD EL A KIS PIPÁT AZ “ÉLETESEMÉNYEK”, “ÁLLAPOTFRISSÍTÉSEK” és “FÉNYKÉPEK” szavak elől!!! Ha ezt megteszed, akkor az én posztjaim már nem lesznek nyilvánosak. Ha készen vagy ezzel a pár kattintással, csak annyit írj nekem kérlek, hogy KÉSZ. Ha kijelölöd ezt a szöveget, bemásolod az üzenőfaladra, akkor én is elvégzem a privát beállítást veled!”

Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy még ha a fenti módszer totál sületlenség is, a Graph Search, azaz a Facebook új keresőjének bejelentése után többen is hangot adtak félelmeiknek az eszköz adatkezelési módszereit illetően.

A városi legendákkal foglalkozó aboutos oldal az Electronic Frontier Foundation beállítási javaslatait ajánlja tanulmányozásra, de hasznos lehet a Facecroocks januári cikkének elolvasása is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke