giant-manchester-spider

Az About.com városi legendás oldala szerint a jobboldalt látható kép 2011-ben jelent meg az interneten. A fotón látható pókot nevezték már banánpóknak, vadászpóknak és tevepóknak is (utóbbi pókfajta egy közel tíz évvel ezelőtti képnek köszönhetően egyszer már világhíressé vált a neten), a felvétel pedig a korábbi verziók szerint az amerikai Georgiában készült, az újabbak szerint pedig Manchesterben, méghozzá “ezen a reggelen”.

A Heteropoda venatoria (más verziók szerint Heteropoda maxima) névre hallgató pók Ázsiában honos, és bár egészen biztosan nem lehet megállapítani, hol készült a fotó, éppenséggel lehetett Georgiában is. Annak viszont nulla a valószínűsége, hogy ugyanazt a felvételt ugyanazzal a pókkal, szobasarokkal, ablakkerettel és képkivágással néhány évvel később Angliában is elkészítsék.

A Hoax-Slayer szerint egyébként – ugyanúgy, ahogy egykor a fent említett iraki tevepókos felvétel esetén – általában ez a pók sem akkora, mint a mellékelt fotó sugallja, a mérethatást a képkivágás is befolyásolja. Bár csípése okozhat kisebb fájdalmat, nem mérgező és nem is különösebben veszélyes az emberre, ettől függetlenül én sem szeretnék ilyet látni a lakásomban.

Az illusztrációként használt felső képet John Talbott lőtte, és a kanadai Ottawában készült 2007-ben. 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!