1934-ben szenzációs hírt adott közre a Színházi Élet: Budapesten járt a világhírű angol író, Bernard Shaw, akit a Keleti pályaudvaron Ágai Irén, a Vígszínház primadonnája és Karinthy Frigyes humorista fogadott – derül ki az MTI archívumából. Az esetnek a könyvtárban is utánanéztem, és kiderült: a színházi hetilap 1934. április elsejei számában számolt be a különös eseményről.

A Vígszínház előző év decemberében mutatta be az angol író darabját, a Caesar és Cleopatrát, amelynek női címszerepét Ágai Irén játszotta. A színésznő a premier után dedikált fotót küldött a szerzőnek, amelyre az író tőle szokatlan melegséggel azt válaszolta: “Köszönöm a fényképet, és keresni fogom az alkalmat, hogy személyesen is gratuláljak a legbájosabb Cleopatrának.” Utóiratként a Színházi Élet szerint azért Shaw odaírta: “Őrizze meg az autogramomat. Bármely pillanatban kaphat érte száz Dekobrát.”

Ezek után érkezett váratlanul a távirat március 29-én Bécsből, hogy a neves szerző aznap délután 3 óra 22 perckor Pestre látogat, és szeretné, ha a pályaudvaron Ágai fogadná. A színésznő rögtön telefonált angoltanárának, hogy összeüssenek valami köszöntőbeszédet, majd felhívta Karinthy Frigyest, aki nem sokkal előbb jelen volt a Humoristák Világszövetségének azon az ülésén, amelyen Bernard Shaw-t elnökké, a magyar írót pedig alelnökké választották.

shaw_agai“Ah, Mister Karinthy. Ismerem a dolgait, a Capillária olyan jó, hogy akár én is írhattam volna” – üdvözölte Shaw a köszöntésére érkező Karinthyt, miközben Ágai Irénnek egy csokrot nyújtott át. Kocsiba ültek, végiggurultak a városon, majd a Vígszínházba hajtottak. Amikor a búcsúzásra került sor, Ágai állítólag megkérdezte: “Mit hagy nekem emlékbe?” “Ezt!” – válaszolta az ál-Shaw, és lerántotta lengőszakállát.

A tudósítás szerint Ágai és Karinthy meglepődtek az előttük álló magyar színész láttán. Az operettszínházbeli Solymossy Sándor állítólag barátaival kötött fogadást, hogy egy április tréfa keretében eljátssza az angol írót. “Nekem egy kicsit gyanús volt a dolog” – mondta a lap szerint Karinthy – “A maszk ugyan hibátlan volt, az angol beszéd is tökéletes, csak Shawhoz képest túlságosan udvarias. Nem volt elég goromba.”

Ennyi a sztori, aminek kapcsán – ha nagyon paranoidak akarunk lenni – még elmélkedhetünk egy kicsit azon, hogy a fényképekkel bőségesen dokumentált tudósítás vajon valós hoax volt-e, vagy a résztvevők egy duplahoax keretében közösen viccelték meg az április elsejei lapszám olvasóit.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!