A körlevél így néz ki:

“Vizsgáljuk meg a Colá-t:

– Az USA több államában a rendőrség baleseti helyszínelői 2 gallon (kb. 7 liter) Cola-t visznek magukkal, hogy a baleseteknél az úttestre folyt vért azzal távolítsák el.
– Ha egy steak-et egy tálba tesznek, és Cola-val leöntik, két nap alatt feloldódik.
– A WC-kagyló tisztítása: önts bele egy dobozos Cola-t a kagylóba és hagyd ezt az igazi(?) csodaszert(?) egy óráig hatni, utána öblítsd le. A kagyló maradéktalanul tiszta lesz.
– Rozsdafoltok eltávolítása egy krómozott felületről: dörzsöld be a felületet egy Cola-ba áztatott alumíniumfóliával.
– Az autóakkumulátor pólusairól könnyedén eltávolíthatod a korróziót, ha egy doboz Cola-t ráöntesz. Figyeld, ahogy pezseg.
– Egy berozsdásodott csavart könnyen meglazíthatsz, ha egy pár percig egy Cola-ba áztatott rongyot teszel rá.
– Ha kenőanyagokat akarsz eltávolítani egy szövetből, önts bele a mosógépbe a mosószer mellé egy doboz Cola-t, és futtasd le a programot.
– Eltávolítja a szélvédő szennyeződéseit is.

Hasznos információ:

– A Cola aktív hatóanyaga a foszforsav, melynek pH-értéke 2,8.
– Egy vasszöget négy nap alatt old fel. A foszforsav kioldja a csontokban lévő kalciumot és hozzájárul a csontritkulás kialakulásához.
– A Cola szirupot koncentrált formában szállító tartálykocsikat különösen korrodáló, veszélyes anyagokat jelző táblával kell ellátni.
– A Cola-t már 20 éve használják a teherautók motorterének tisztítására!

Szóval, mit szeretnél inkább, egy pohár vizet, vagy egy Cola-t? Én a vizet javaslom!!!”

A fentiek nagy része tisztítási tanács, méghozzá a Snopes szerint valószínűleg Joen Green gyűjteményéből. Az azonban, hogy valami tisztításra alkalmas (a kóla egyébként nem alkalmas az összes felsorolt feladatra), nem jelenti azt, hogy veszélyes is. Elég csak a vízre gondolnunk, amit szintén használunk mosásra is.

A kóla ráadásul szénsavas ital, és mint ilyen, a benne lévő szénsavnak köszönhetően mérsékelten alkalmas foltok eltávolítására és rozsdás felületek kezelésére. Persze annyira nem jó, mint például a tiszta szódavíz, amely nem hagy cukros maradványokat maga után. A szénsavval dúsított italok egyébként jó ideje emberi tesztelés alatt állnak, és bár vannak nem kedvelt tulajdonságaik, veszélyesnek azért túlzás lenne nevezni őket – mutatnak rá Snopesék.

Ahogy arra is, hogy a kólában ugyan valóban van foszforsav, de csak igen kis koncentrációban. Éppen ezért valószínűtlen, hogy a szövegben említett példák igazak legyenek, és az ital vasszöget (marhahúst, fogakat) oldjon fel napok alatt (egy éjszaka alatt). Aki az elméletnél jobban szereti a látványos kísérletezgetéseket, nézze meg Mythbustersék kapcsolódó próbálkozásait a témában. Aki pedig nem szereti, vagy fél a kólától, ne igyon.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!