irani_vadaszgepAzt az Index már a múlt héten megírta, hogy az iráni államfő által legkorszerűbb technológiájúnak nevezett gép talán a levegőbe sem képes emelkedni. Szakértők szerint ugyanis a Káher–313 (Hódító–313) olyan kicsi, hogy nem tudná magával vinni még a bevetésekhez szükséges műszereket, radarokat, álcázó berendezést sem, hát még a fegyvereket, továbbá gyanús a lopakodó olcsó műanyagra emlékeztető anyaga is.

Aztán megjelent az első akciófotó is, amiről az Atlantic Wire bebizonyította, hogy Photoshoppal rakták össze egy számítógépes háttérképből és a repülőmodell fotójából.

De amíg a világ Irán képmanipulációs próbálkozásain röhög, a Guardiant idéző Museum of Hoaxes megjegyzi: a képekkel Teherán valószínűleg nem a Nyugatot akarja átverni és megfélemlíteni, hanem az irániaknak akarja megmutatni: az ország védelmi képességei folyamatos fejlődésben vannak.

Mindenesetre a lopakodó – legalábbis mém formájában, a valószínűtlen fővárosi jeleneteket sorozatgyártó BudapestAlternative jóvoltából – azóta már Pestre is eljutott.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!