1. Tízparancsolat (1956)

Mint arról már itt is szó esett, sokáig találgatták az emberek, ki adta a filmhez Isten hangját. A szinkronszínész beazonosítása azért sem volt könnyű, mert egyrészt a filmben nem írták ki, másrészt a hangot csak torzítva lehetett hallani. Szóba hozták többek között Cecil B. DeMille-t, Charlton Hestont és Delos Jewkes-t is; egy 2004-es DVD-interjúban Heston el is ismerte közreműködését.

Szintén ezzel a filmmel kapcsolatos az a legenda is, miszerint a későbbi kubai vezér, Fidel Castro egy egyiptomi katonát alakított a filmben. Könyvében Shirley MacLaine is felidézi találkozását Castróval, és amikor rákérdezett e szereplésre, kétértelmű választ kapott. (Castrót egyébként a New York Yankees baseball csapatával is hírbe hozták.)

Személyes adalék a filmhez: én VHS-en láttam, és a család a mai napig meséli, hogy a narrátor a több mint 160 perces filmből legalább félórát átaludt, és közben hangosan horkolt.

2. Ben Hur (1959)

Egy legenda szerint a film harci szekeres jelenetében az egyik szereplő elhunyt, de ez a készítők szerint nem igaz. A forgatás közben mindössze Charlton Heston dublőre sérült meg könnyebben (az 1925-ös Ben Hur forgatása közben viszont valóban meghalt valaki). A cáfolatok ellenére voltak, akik egyenesen arról beszéltek, hogy nem is egy, hanem négy ember halt meg. További részletek.

A hajtós jelenet forgatására egyébként az akkoriban az Egy apáca története című filmben szereplő Audrey Hepburn is ellátogatott, amit sokan később úgy meséltek, hogy a készítők extraként őt is elrejtették az egyik tömegjelenetben.

3. Psycho (1960)

Hitchcock klasszikusát számos érdekes történet lengi körül. Az egyik szerint azért késett a film premierje, mert Janet Leigh mellbimbója is feltűnt a fürdőszobás jelenetben, és a filmet visszaküldték szerkesztésre. Hitchcockék valóban visszakapták a filmet, de végignézve a felvételt, nem találtak mellbimbót. Csupán az operatőr, a vágó és a rendező végzett olyan remek munkát, hogy az az elbírálókat is megtévesztette. A legenda a Hitchcockról szóló 2012-es filmben is feltűnik, igaz, ott más megoldást eszel ki a cenzúra leszerelésére a rendező.

Az sem igaz, hogy Leighnek jéghideg vízben kellett fürdenie a minél élethűbb sikoly érdekében: a víz meleg volt, a jelenet tökéletességét az egyhetes forgatásnak köszönheti.

Azt is beszélték, a detektív szerepét eredetileg George Reeves-nek szánták, sőt néhány jelenetet fel is vettek vele közvetlenül a halála előtt. Reeves azonban hónapokkal azelőtt meghalt, hogy Hitchcock belevágott volna a film készítésébe.

4. A mandzsúriai jelölt (1962)

Egy Amerikában ismert legenda szerint a politikai merényletet megjelenítő Mandzsúriai jelöltet az 1963-as Kennedy-gyilkosság miatt vették le hosszú évtizedekre a műsorról. Ez nem igaz: a film a tévékben a merénylet után két évvel, 1965-ben debütált a CBS-en, és még abban az évben megismételték. A műsorról csak azt követően tűnt el, hogy Frank Sinatra 1972-ben rátette a kezét a film jogaira (igaz, még ezután is játszották legalább egyszer 1974-ben és egyszer 1975-ben). Azután valóban sokáig nem szerepelt a programban, aminek következtében az emberek arról kezdtek beszélni, hogy ez biztosan a Kennedy-gyilkossággal van összefüggésben; végül 1988-ban újra műsorra került. További részletek.

5. James Bond: Dr. No (1962)

Ugyan sokáig beszéltek arról, hogy a radioaktív szennyeződés lemosásakor Ursula Andress meztelen volt, a felvételen jól látható, hogy bőrszínű, egyrészes fürdőruha van rajta. (A videón 1:51-nél)

Ursula Andress as Honey Ryder

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

6. James Bond: Goldfinger (1964)

A legenda szerint a filmben aranyszínűre festett színésznő – akárcsak filmbéli szerepében – nem sokkal később a valós életben is elhunyt “bőrfulladásban”. A lányt megszemélyesítő Shirley Eaton azonban még ma is él. A bőr befestése miatt bekövetkező fulladás ötletét a James Bond-szerző Ian Fleming egyébként állítólag egy horrorfilmből kölcsönözte. További részletek.

James Bond Goldfinger

7. Rosemary gyermeke (1968)

Egy híresztelés szerint a filmhez a Sátán Egyházát alapító Anton LaVey adott technikai tanácsokat, ez azonban az IMDb szerint nem igaz: LaVey nem működött közre az alkotásban.

8. A keresztapa (1972)

Egy korábban már itt is elemzett legenda szerint a híres lefejezett lovas jelenetet Frank Sinatra története inspirálta, aki állítólag a maffia nyomására kapta meg a számára később Oscart hozó Maggio közlegény szerepét a Most és mindörökké című filmben. A valóságban Sinatra ugyan erőteljesen lobbizott a szerepért, és felesége, Ava Gardner is beszállt a meggyőzésbe, az imdb.com szerint azonban a Sinatra helyett eredetileg kijelölt Eli Wallach nem fenyegetés hatására lépett vissza a szereptől, hanem mert időközben elfogadott egy Broadway-szerepet. Ezzel ellentmond, hogy utóbb Sinatráról saját lánya, Christina azt nyilatkozta: apja hosszú ideig kapcsolatban állt a chicagói alvilággal, és a Keresztapa lovas jelenetének inspirálója apja volt. Részletek itt.

A keresztapa- lófej az ágyban

Mr Woltz ébredése.

9. Rollerball (1975)

Ez volt az a ritka film, amit gyerekkoromban valahonnan én szereztem be, így én mutogathattam körbe a baráti körnek. A szóbeszédek ellenére viszont senki nem halt meg az extra erőszakos játékról szóló film forgatása során.

Rollerball ending

The ending the the original 1975 Rollerball, the suspense still grips me everytime

10. A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A szóbeszéd, miszerint a színészek – John Hurt kivételével – nem tudták, mi fog történni a híres mellfelszakító jelenetben, részben igaz. A résztvevőknek nagyjából elmondták, mi lesz a feladatuk, de például Veronica Cartwright nem tudta, hogy vérrel fogják összefröcskölni.

11. Conan, a barbár (1982)

A Mattel állítólag Conan-figurákkal készült a bemutató idejére, amikor azonban látták, hogy a film milyen erőszakosra sikeredett, visszavonulót fújtak. A legenda szerint a kármentesítés érdekében a babák haját beszőkítették, és a figurát pedig átnevezték He-manre. Mivel azonban az első He-Man figurákat 1981-ben adták ki, a legenda valószínűleg hamis lehet.

12. Volt egyszer egy Amerika (1984)

A szóbeszédek ellenére a vasútállomáson látható, idős jegyárust a film 1933-as idősíkjából nem Sergio Leone játszotta.

13. Rambo 3. (1988)

Bár azt mesélték, hogy a Rambo-filmek agresszivitása által inspirált Michael Ryan ámokfutása miatt Nagy-Britanniában betiltották a filmet, ez csak a bulvárlapok kitalációja volt. Később még csak kapcsolatot sem sikerült találni a lövöldözés és a film között. A brit médiahatóság mindenesetre a filmet igencsak megvágatta: másfél percet szedettek ki a mozis verzióból és kétszer ennyit a videováltozatból.

14. Vissza a jövőbe 2. (1989)

A legenda szerint a trilógia második részében felbukkanó sportalmanachból előre megtudhattuk, hogy a Florida Marlins nyeri az 1997-es World Series-t. Ráadásul úgy, hogy Floridának akkoriban még baseballcsapata sem volt. A Snopes és az IMDb szerint azonban a filmben nem jelenik meg erre vonatkozó jóslat. A legenda 1997-ben kezdett terjedni, közvetlenül a floridaiak győzelme után, aztán még jó párszor feltűnt, más csapatokkal is. Részletek itt.

15. A bárányok hallgatnak (1991)

Sokáig arról beszéltek, hogy a film alapjául szolgáló regény szerzője, Thomas Harris nem volt hajlandó megnézni Jonathan Demme alkotását, mert attól félt, az hatással lenne későbbi írásaira. Ez azonban nem igaz, Harris nem sokkal a premier után megnézte a filmet, és remeknek titulálta a munkát.

16. Az oroszlánkirály (1994)

A film kapcsán sokat beszéltek egy porfelhőbe rejtett üzenetről, a SEX szó állítólagos rajzfilmbeli felbukkanásáról. Hogy mi az igazság, a jelenetből nehéz megállapítani. A kivitelezők elismerték ugyan a rejtett üzenet létét, de a hivatalos magyarázat szerint a betűk a speciális effektusokért felelős csapat nevét (S-F-X) jelenítették meg. Részletek itt.

Disney’s Lion King Subliminal Message?

There’s been a lot of debate on whether this was intentional, accidental, it says SFX, or whatever, but to me, it looks like there were some perverted minds …

17. Fargo (1996)

Fargo

Bár a film elején azt olvashatjuk, hogy a sztori igaz történeten alapul, ez azonban nem igaz. Az itt megjelenített bűncselekmény a valóságban nem történt meg, bár az alkotók két valós minnesotai esetet felhasználtak a filmjükhöz. A nézők megviccelésétől amúgy sem idegenkedő Coen testvérek azért említették igazi sztoriként filmjüket, hogy a képtelen történet hihetőbb legyen. A végén viszont – a legkisebb betűk között – leleplezik magukat:

Egy városi legenda szerint ennek köszönhetően voltak, akik Minnesotába utaztak a filmben látott táskányi pénzt keresni. Részletek itt.

18. Twister (1996)

A legenda szerint egy ontariói autós mozira épp a Twister vetítése közben csapott le egy tornádó, és a nézők el voltak ájulva az élethű filmes hatásoktól. 1996 májusában ugyan valóban volt egy hasonló eset, de nem a film vetítése közben, hanem csupán aznap, amikor este játszották volna a filmet. Részletek itt.

19. Szigorúan bizalmas (1997)

A filmben megjelenő bordélyház alapjául állítólag egy régi szóbeszéd szolgált, amely szerint Hollywoodban valóban van egy hely, ahol híres sztárokra emlékeztető prostituáltak kényeztetik a vendégeket.

20. South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan (1999)

A sokat hangoztatott legenda ellenére a filmet nem tiltották be Irakban; az irakiak számára nem túl hízelgő film forgalmazói érthetően nem is próbálkoztak ottani terítéssel.

21. Star wars III. rész: A Sith-ek bosszúja (2005)

Bai Ling jeleneteit állítólag azért vágták ki, mert George Lucas feldühödött azon, hogy a színésznő levetkőzött a Playboynak. A rendező azonban tagadja ezt: szerinte a kérdéses jelenetet egy korábbi szakaszban, már 8 hónappal Bai Ling fotózkodása előtt kivágta, és semmi köze nem volt a Playboy-szerepléshez. Kukába kerültek egyébként Lucas lányainak jelenetei is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!