Sosem voltam Bulls rajongó. Oxi haverom például igen, de az én szívem – Divac és Johnson miatt – a kilencvenes években inkább a Lakers felé húzott. Az azidőtájt örökösnek tűnő Lakers-Bulls, Johnson-Jordan rivalizálásnak megfelelően ezért inkább idegesített a Jordan által megszemélyesített tökéletesség, mint lenyűgözött. Ez a Lakers kipukkadása után is megmaradt – a kilencvenes években szépen végigszurkoltam minden NBA-döntőt Jordanék ellen. Mindegyikben alul maradtam.

Amikor aztán másodjára is visszavonult, szép lassan rájöttem: soha nem fogok hozzá hasonló játékost látni. Második visszatérését már lelkendezve és megfelelő tisztelettel fogadtam, harmadik visszavonulása óta pedig a tévé helyett a YouTube-on nézem klasszikus pillanatait. És akkor ezek után már jöhet a rövidített összefoglaló a Sports Illustrated 50-es válogatásából.

1. Ötvenszer a Sports Illustrated címlapján

Jordan először 1983-ban, 20 éves korában jelent meg a Sports Illustrated magazin címlapján, azóta még 49 alkalommal került oda. A lap szerkesztői összegyűjtötték mind az ötven megjelenést. A kedvencem közülük ez, a legfrissebb pedig ez:

Michael Jordan a Sports Illustrated címlapján

2. Nem kellett az első két csapatnak

Abban az évben, amikor Jordant draftolták, a Houston és a Portland pénzfeldobással döntötte el, ki választhat először az újoncok közül. Végül a Houston nyert, és vitték is Olajuwont, de még a feldobást elvesztő Portland sem Jordanre voksolt, hanem Sam Bowie-re. Így lett végül Jordan a Chicago Bulls-é.

3. A legendás Air Jordan

Bár lassan tíz éve nem aktív játékos, a Forbes számításai szerint azonban ma is 80 millió dollárt keres évente. Szponzori szerződései közül a legjövedelmezőbb a Nike-val kötött megállapodása, amely 1984 óta tart.

A jordanes cipők még 2012-ben is a piac 58 százalékát uralták, pedig a sportszergyártó szekerét aktuális sztárok – Carmelo Anthony, Blake Griffin és Chris Paul – is tolják.

4. Isten, Jordan álcájában

Ezt nyilatkozta róla a celtics-es Larry Bird, miután Jordan sérüléséből felépülve 63 pontot dobott ellenük a rájátszás első fordulójában. Igaz, a Bullson akkor még ez sem segített, Jordanék 3-0-ra kikaptak, és kiestek.

5. A zsákolókirály

Minden idők egyik legemlékezetesebb zsákolóversenyét, az SI szakírói által minden elemében 10/10-esre pontozott párviadalt Jordan Dominique Wilkins-szel vívta. Később ikonikussá vált, büntetővonalról elugrós zsákolásával sikerült visszavágnia Dominique-nek az 1985-ös vereségért, és megvédenie előző évi címét.

Best Dunks of the 1988 Slam Dunk Contest

Check out the most amazing dunks from one of the best slam dunk contests of all time. Michael Jordan defeated Dominique Wilkins after a classic duel.

6. Elintézi a csapatban nem bízó újságírókat

1989-ben a Bulls nem volt túl népszerű a chicagói médiában. Mérkőzéseikre mindössze három tudósító járt, és ők se nagyon bíztak Jordanék sikerében. Azévi rájátszásbeli meccsükre mindhárman az ellenfél győzelmét jósolták: egy újságíró hárommeccses, egy négymeccses, egy pedig ötmeccses vereségre számított. A Cavs elleni párviadal végül az ötödik mérkőzésen dőlt el, a Bulls javára. A döntő meccs előtt a felspanolt Jordan odament az újságírókhoz, és ennyit mondott előbb a három és a négy meccsre számító riporternek: “Rólad és rólad már gondoskodtunk” (vagyis elrontotta a tippjüket). Majd harmadik társukhoz fordult, és nevetve ezt mondta: “Ma pedig te kerülsz sorra”. A meccset végül a Bulls nyerte, 101-100-ra, a 44 pontos Jordannek ezzel az utolsó másodperces dobásával.

7. Jordan Rules

Ilyen is volt: a Detroit Pistons rosszhírű nehézfiúi külön védekező stratégiát dolgoztak ki Jordan ellen. Chuck Daly edző extra erőszakos taktikája pár évig működött is Jordan ellen, aztán a Pistons 1991-ben végül megadta magát, és jó pár évre eltűnt a süllyesztőben. Jordan pedig elkezdte gyűjteni a bajnoki gyűrűket.

Draft Packs presents: The Jordan Rules

Before Michael Jordan led his Bulls franchise to Two 3-Peats in 8 Years during the 1990’s, he had to earn his stripes versus the “Bad Boys” Pistons in the La…

8. Az üzletember

A republikánusok is vesznek cipőt – indokolta a róla szóló anekdota szerint Jordan, miért mondta vissza egy alkalommal a demokraták fekete jelöltjének támogatását, és miért tartja távol magát azóta is a politikától. Még az elnökkel sem tett kivételt: első Busht sem látogatta meg, amikor a Bulls bajnoki címe alkalmából a Fehér Házba invitálta őket.

9. A layup

Ezt a karakteres jordani mozdulatot magyarázni sem lehet, bár Magic Johnson megpróbálja:

Michael Jordan Famous Switch Between Hands Layup

The famous Michael Jordan switch between hands layup against the Lakers

10. Jordan egója és győzni akarása

Az 1992-es olimpiára összeállt Dream Team három nappal a barcelonai olimpia előtt állítólag felejthetetlen meccset játszott – önmagával. Jordan fehér csapata – mellette Karl Malone, Patrick Ewing, Scottie Pippen és Larry Bird alkotta az ötöst – 40-36-ra verte Magic Johnson kék csapatát. Michael Jordan önbizalma mindent megér, a csapat számára jobban nem is végződhetett volna a meccs – nyilatkozta később Johnson fanyarul az összecsapásról. A Dream Team meggyőző fölénnyel gázolt át a barcelonai mezőnyön, és Jordan 1984 után megszerezte második olimpiai aranyát.

11. A játékos

Jordan nagy kártyás hírében állt, nem egyszer fontos meccsek előtt sem mondott le az éjszakai szórakozásról, ez azonban nem nagyon látszott meg másnapi teljesítményén. Erről szól – nyilván a megfelelő módon túlspilázva a barcelonai estéket – ez a zseniális és vicces animáció is.

12. Néha megfogják a medvét

Az 1992-es NBA-döntőben Clyde Drexler egy fontos pillanatban labdát lopott Jordantől, és a Blazers 2-2-re egyenlített. A meccs után a portlandi csapattulajdonos, az ex-Microsoftos Paul Allen a boldogságtól részegen rohant az öltőzőbe Drexlernek gratulálni. Allen önéletrajzi visszaemlékezése szerint Drexler azonban csak ennyit mondott: “Stop, stop, nem érted, mi van. A legtöbb fickónak egy vagy két megindulása van, Jordannak kilenc. Csak annyi történt, hogy rájöttem, mit csinál. Szerencsés voltam. Néha sikerül az embernek megfogni a medvét, de általában a medve fogja meg az embert.”

13. A baseball-játékos

1993-ban Jordan – három bajnoki gyűrűvel az ujjain – visszavonult, és kipróbálta magát a baseballban. Ottani szereplését maximalista hívei szégyenteljesnek titulálták, ám a kosárbajnoki címek utáni csendes pihenő később, Jordan visszatérése után további bajnoki címeket fialt. 1995. március 18-án ezzel a sajtóközleménnyel jelentette be visszatérését: “I’m Back.” S bár már első meccsén 19 pontot dobott, az igazi Jordan visszatérésére a következő szezonig várni kellett. Ekkor aztán a Bulls 72 győzelemmel zárta a 82 meccses alapszakaszt, majd sorozatban újabb három bajnoki címet szerzett.

14. A 23-as szám

Jordan óta mindenki 23-as akar lenni. LeBron James talán meg is érdemli, hogy az lehessen.

15. A vállvonás, a nyelv és a mutatóujj

Jordant nem a hárompontosai miatt szerették rajongói, de amikor összejött neki egy meccsen tíz próbálkozásból féltucat, így ünnepelte a hatodikat.

A rá olyannyira jellemző nyelvkinyújtást a családi legendárium szerint apjától örökölte, aki így szerelte a kocsikat.

Michael Jordan Tongue out Style/ No one can stop him

Michael Jordan is the greatest NBA player in HistoryPlease subscribe and click the bell icon so that you will receive a notification for the new uploaded vid…

Amikor pedig átzsákolta az NBA történetének egyik legbrutálisabb blokk-királyát, a 218 centis Dikembe Mutombót, így rázta felé mutatóujját.

16. A filmhős

1996-ban Hollywoodot is meghódította, feltéve ha a hódítás szó alatt nem NBA-beli teljesítményéhez hasonló alakításra gondolunk. Úgyhogy mondjuk inkább azt: játszott a Zűr az űrben című animációs filmben.

17. Az influenzás Jordan

Az 1997-es NBA nagydöntő ötödik meccsén Jordan influenzásan dobott 38 pontot, és csapata 90-88-ra hozta a mérkőzést. Bár egyesek szerint ilyen teljesítmény mellett annyira beteg azért nem lehetett, a rendkívüli performansz a kétkedők károgása ellenére is tovább építette természetfeletti képességeinek legendáját.

Michael Jordan Flu Game

ESPN 10 year anniversary – Jordan played Game 5 of the 1997 Finals with the flu.

18. A második karrier tökéletes vége

Visszatérése után Jordan újabb három bajnoki címet gyűjtött be, az utolsót ezzel a tökéletes 15 másodperccel biztosította be. Ekkoriban még mindig nagyon utáltam őt, sőt ezután egy darabig még jobban:

Michael Jordan’s Final Shot 98

1998 NBA Finals Game 6 vs Utah Jazz Jordan’s Final Game In Chicago Bulls Uniform

19. “A játék szeretete”

Az 1995-ös álomvisszatérés, és az 1999-es második nyugdíj után kicsivel, 38 évesen még egyszer mezt húzott: ennek viszont már csak annyi értelme volt, hogy jó Mátyás király módjára lentről is megismerje azt a csapatot, amelynek elnöke volt – a Washington Wizardsot. Elmondása szerint visszatérését a “játék szeretete” motiválta, és – bár vannak, akik erre is a szájukat húzták – a húsz pont feletti pontátlag nem is volt olyan rossz teljesítmény a negyvenközeli Jordantól. Csapata azonban nem nagyon haladt előre, így 2003 áprilisában Jordan – valószínűleg utoljára – nyugdíjba vonult.

20. A divatcézár (nem)

Bár a róla elnevezett cipő a mai napig nagy hatással van a kosárcipők fejlődésére, a nyugdíjas Jordan mintha kissé kívül került volna a divat világán. A What The F*** Is Michael Jordan Wearing? blog és a Sports Ilustrated is összegyűjtötte az utóbbi idők legvadabb ruhakombóit.

21. Michael Jordan. Oh.

Az 1-19. pontokban összegyűjtött emlékek után talán senki sem csodálkozik, hogy – mint azt az alábbi reklám is illusztrálja – nem lehet könnyű Amerikában ezzel a névvel élni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!