Zoltántól kaptam egy levelet, amiben arról írt, Rejtő Jenő Ezen egy éjszaka című művének 1969-es kiadásának 290. és 292. oldalán a következők olvashatók:

“Keserves dolog most átgyalogolni Budára, és Birsics mama megértő bólogatása, tapintatos szótlansága mellett leszerelni az emailtáblát, mely mögött négy buta lyuk marad az ajtón, négy üresség, lelkivilágának reprezentatív jelképei.”

“A por és hamu, ami megmaradt, testi végkimerültség, lelki tetszhalál, egy emailtábla, négy sróf, négy lyuk, egy borostyánszipka, két vészesen villogó szem emléke, néhány barna és szürke aprópénz-darab és egy hivatali sikkasztás vétsége.”

borA megfejtést én sem tudtam, de Bakos-féle idegen szavak szótára igen:

email [e: email] fr 1. zománc 2. kerámiakészítésben: az át nem látszó zománc egyik fajtája, amellyel fémtárgyakat vonnak be védelmül és díszítésül 3. orv fogzománc”

Tehát zománctábláról van szó, nem Rejtő időutazásáról. Egyébként Márai is emailtáblázott már, 20-as évek elején írott publicisztikájában:

Az ajtaján kis fehér emailtábla: Schlangenheim. Csak ennyi: Schlangenheim. Két hónapom függ tőled, Schlangenheim. Nyiss ajtót.”

És hogy mennyibe került egy ilyen emailtábla a 20-as évek végén, az Automobil motorsport 1928-as számából kiderül:

“Lapunk a minap csináltatott gyönyörű emailtáblákat a Magyar Fémlemezipar r.-t.-nál, darabonként 6—8 pengőért.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!