Az újságíró-szakíró Nathanael Johnson cikkét a szokásos felütéssel kezdi: vajon minek köszönheti elképesztő népszerűségét nagyon sok tudományosan alá nem támasztott, gyógyítónak nevezett módszer?

A nyilvánvalónak tűnő választ – a placebo hatásnak – a szerző nem fogadja el egyedülinek, sok esetben ugyanis az érzékelt gyógyulás e hatáson felüli. Szerinte még valami hozzájárul az alternatív gyógyászat sikeréhez, s állítását egy közelmúltbeli kísérlet felidézésével próbálja igazolni.

A megjelenésekor az MTI által is közölt, eredetileg a New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban ismertetett publikációban Ted Kaptchuk harvardi kutató azt vizsgálta, hogyan javul az asztmások állapota különböző kezelésektől. Kutatása hatóanyag-tartalmú inhalálót használó alanyai ugyan jobban érezték magukat, ám nem sokkal jobban, mint azok, akik placebót tartalmazó inhalálót használtak vagy hamis akupunktúrás kezelést kaptak. Utóbbi során a tűket nemcsak hogy nem a valódi akupunktúrás pontok felett alkalmazták, de nem is szúrták bele a bőrbe, csak foglalatukba visszacsúszó változatot használtak.

Johnson cikke szerint a vizsgálatot bélbetegeken is elvégezték, és a legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a kamu akupunktúrás kezelés csak akkor volt hatásos, ha az orvosok érdeklődést és törődést mutattak a páciensek iránt. Tehát nem az akupunktúra működött, hiszen e “hatást” a kutatók a kamutűkkel és a véletlenszerű szurkálásokkal kizárták, hanem a gondoskodó magatartás.

Az eredményeit értelmező Kaptchuk szerint az orvostudománynak nemcsak gyógyszerrel kell ellátni a pácienseket, hanem törődni is kell velük. Szerinte minden olyan betegségnél, amelynek nincs egyértelmű kimenetele – például a krónikus fájdalomnál vagy a depressziónál -, odafigyeléssel, törődéssel megváltoztatható a szubjektív eredmény, vagyis az, amit az emberek tapasztalnak a betegségükkel kapcsolatban.

Persze Johnson szerint az ápolás nem helyettesíti a tudományt, a törődés nem mulasztja el a tumort, nem forrasztja össze a törött csontokat. De a tudománynak szerinte mindképpen át kellene vennie ezeket a fontos elemeket az alternatív gyógyászattól, mert mostani állapotában az orvosi törődés mindössze kezelést jelent.

Johnson úgy véli: akár bevalljuk, akár nem, bizonyos esetekben mindannyian vágyunk arra, hogy törődjenek velünk. Amerikai adatok szerint évente 210 milliárd dollárt pazarolnak el túlkezelésre, miközben lehet, hogy egy kis törődés is elég lenne. Szerinte az egészségügyi rendszer helyretételéhez ezt a problémát is meg kell oldani, és azt is biztosítani kell az emberek számára, hogy az effajta törődést ne csak a tudományon kívüli gyógymódokban kaphassák meg.

Nem azt mondom, hogy Johnson cikke a kulcs a jövő orvostudományához, de egy kis gondolkodást megérdemel.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!