A történetről – amely az európai kosárlabda 90-es évének két legnagyobb ikonjáról, egészen pontosan kettejük kapcsolatának megromlásáról szól – először a 90-es évek elején hallottam. Nem volt még internet, Török Péter nemzetisportos féloldalán kívül pedig nem nagyon volt más hírforrásom az NBA történéseiről, ez a sztori valahogy mégis eljutott hozzám. Valószínűleg a szerb és horvát tévéadók útján ismertem meg Divac és Petrovic konfliktusának történetét, természetesen mindkét oldalról a megfelelő nacionalista felhanggal.

A sztori röviden: az egykor edzőtábori szobatársak és jó barátok kapcsolatát éppen amerikai karrierjük beindulása után, a világbajnoki cím megszerzése után gyilkolja meg a délszláv háború. A nacionalista hangulatban nem születik béke a két játékos között, később pedig egy tragédia miatt már nem is tud.

Divac és Petrovic a Once Brothers című filmben
Divac és Petrovic

Utólagos rekonstrukció

2010-ben Once Brothers címmel film készült a kosárlabdán több aspektusa miatt is túlmutató sztoriból. Az ESPN egész estés doksija elsősorban a szerb Divac verziója a történtekről. De megszólalnak benne az egykori csapattársak – a horvát Kukoc és Radja, a szerb Paszpalj, Petrovic szülei, az edzők, valamint a “kívülálló” szemtanúk, többek között Magic Johnson, Clyde Drexler és Larry Bird is.

Egyedüliként a mostani Drazen Petrovic véleménye hiányzik a teljes képhez, igaz, a 90-es évek elejéről származó archív felvételek segítségével akkori álláspontját bevágják a filmbe. A 2010-es Petrovic visszatekintése nélkül viszont sosem tudjuk meg, érte-e a szimbolikus zászlós incidensen túl más konkrét sérelem is Divac részéről. Miképp azt se, lett-e volna a háborús hisztéria lezárultát követően megbékélés kettejük között, ha Petrovic nem szenved halálos balesetet 1993-ban.

Once Brothers

“Once Brothers” follows the growth of the Yugoslavian basketball team into an international powerhouse.

A bejegyzés apropója egy bazska facebookos oldalán talált kép és komment volt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!