A pszichológus Daniel Kahneman magyarul is megjelent könyvében arra keresi a választ, vajon mi vezérel bennünket: a gyors (intuitív, érzelmes) vagy a lassú (racionális, megfontolt, logikus) gondolkodás. Szerinte elménk nem mindig olyan racionális, mint feltételezzük: intuícióink, érzelmeink, benyomásaink lényeges szerepet játszanak elemző logikánkban. A kétfajta gondolkodás kölcsönösen hat egymásra, és gyors gondolkodásunk sok helyzetben legyőzi racionalitásunkat.

Könyvének mondanivalóját Kahneman gyakran feladványokkal illusztrálja, mégpedig bevallása szerint azért, mert az olvasók fejében így jobban megragadnak az egyes megállapítások. Ezt követve én is egy kvízjáték formájában prezentálom kísérletei egy részét, az egyes válaszok után pedig rövid kísérőszövegekkel mutatok rá, mi történik.

Mindez persze csak játék, nem tudományos igényű felmérés: az egymáshoz hasonló feladványok megválaszolása közben az ember agya amúgy is hozzászokik a csapdahelyzetekhez, ahhoz, hogy válaszadás előtt másodjára-harmadjára is átgondolja a kérdést. A kvíz tehát nem modellezi, hogyan működik agyunk normál körülmények között, de talán még így is tartogat meglepetéseket.

Update 2015 | A plugin, amelyikkel a kvíz készült, sajnos időközben megszűnt, és a feladványok is elszálltak. Sorry, itt már nem lesz kvíz :(

Update 2016 | Doksijaim rendezése közben rábukkantam arra a Google-doksira, amelyben benne voltak az elveszettnek hitt kvízkérdések is. Idemásolom őket, úgyhogy mostantól újra játszható a játék – még ha kicsit fapadosabb formában is. (A helyes válaszokat a SPOILER felirat után találjátok fehér betűkkel, úgyhogy ha már tippeltetek, jelöljétek ki a szöveget, és megjelenik a válasz is.)

1. Egy ütő és egy labda együtt 1,10 dollárba kerül. Az ütő 1 dollárral többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

15 cent

10 cent

5 cent

SPOILER |  A helyes válasz: 5 cent. A feladvány jellemzője, hogy előhív egy vonzó, de rossz választ, a 10 centet. Tíz cent esetén azonban az ütő 1 dollár 10 cent, a végösszeg tehát 1,20. Akik ennek ellenére a 10 centes választ választották, elfogadtak egy intuitív választ, ami kis ellenőrzéssel leleplezhető lett volna. Persze nem kell emiatt szégyenkezni, a Harvard-, az MIT- és a Princeton-hallgatók több mint 50 százaléka helytelen választ adott a fenti egyszerű kérdésre. 

2. Egy szülészeten adott idő alatt hat gyermek születik. Képzeljünk el három lehetséges forgatókönyvet, ahol F fiút, L pedig lányt jelent: 1. FFFLLL 2. LLLLLL 3. FLFFLF. A három különböző sorrend közül melyik a legvalószínűbb?

Az FFFLLL bekövetkezte

Az LLLLLL bekövetkezte

Az FLFFLF bekövetkezte

Azonos a valószínűsége mindhárom forgatókönyvnek.

SPOILER | A helyes válasz: Azonos a valószínűsége. Intuitív válaszunk természetesen az lenne, hogy nem azonos a három forgatókönyv valószínűsége, ez azonban hamis. Mivel az események függetlenek egymástól, és F és L kimenet megközelítőleg azonos valószínűségű, a hat egymást követő születés minden lehetséges sorrendje éppen olyan valószínű, mint az összes többi. A példából jól látszik, hogy a véletlenszerű folyamatok számos olyan sorrendet eredményeznek, amelyek arról győzik meg az embereket, hogy a folyamat mégsem véletlenszerű. 

3. Az alsó vagy a felső vonal a hosszabb? 

optikai_illuzio_vonal

Az alsó.

A felső.

Egyforma hosszúak.

SPOILER | A helyes válasz: Egyforma. Bár a felsőt a kifelé mutató szárak miatt hosszabbnak látjuk, valójában azonos hosszúságú vonalakról van szó. Ha már találkoztunk a feladvánnyal korábban, ugyanúgy hosszabbnak érezzük az egyik vonalat, mint első alkalommal, agyunk azonban már tudja, mire figyeljünk, és kis hezitálás után megadja a helyes választ. 

4. Linda 31 éves, egyedülálló, szókimondó és nagyon okos. Filozófiából diplomázott. Egyetemi hallgatóként nagyon érdekelték a diszkrimináció és a társadalmi igazságosság kérdései, és antinukleáris tüntetéseken is részt vett. Melyik a valószínűbb? 

Linda banktisztviselő.

Linda banktisztviselő, és aktívan részt vesz a feminista mozgalomban.

SPOILER | A helyes válasz: Linda banktisztviselő. Könnyen egyetérthetünk abban, hogy Linda személyiségleírása jobban hasonlít egy feminista banktisztviselőre, mint a banktisztviselő sztereotípiájára. A csavar azonban ott van, hogy a feminista banktisztségviselő csak egy része a banktisztviselők csoportjának. Utóbbi tehát egy nagyobb csoport, így Linda odatartozásának a valószínűsége is nagyobb. Mert hát amikor egy esemény részleteit pontosítjuk, egyben csökkentjük is a valószínűségét. A feladat azért becsapós, mert konfliktust hoz létre a reprezentativitás intuíciója és a valószínűségi logika között. 

5. Igaz-e a következő három állítás: New York City egy nagyváros az Egyesült Államokban. A Hold a Föld körül kering. A tyúknak négy lába van. 

Mindhárom igaz.

Csak kettő igaz.

Csak egy igaz.

Egyik sem igaz.

SPOILER | A helyes válasz: Csak kettő igaz. A fenti három kérdés mindegyikénél gyorsan felidézünk egy csomó információt, amelyek egyik vagy másik irányba mutatnak. A New Yorkról szóló mondatnál leginkább az lehet gyanús, hogy a mondat túl egyszerű, a holdasnál pedig esetleg felidézzük a “kering” szó jelentését. Az ellenőrzések után azonban – ha jól gondolkodtunk – hamarosan rájövünk, mindkét állítás igaz, ellentétben a harmadikkal, ami hamis. Nem ritka azonban, hogy a harmadikra is igent mondanak az emberek, mivel sok állatnak négy lába van, sőt, a boltokban gyakran láthatunk csirkelábat négyesével csomagolva. 

6. Járműbalesetben vagy heveny szívizomelhalásban halnak meg többen? 

Heveny szívizomelhalásban valamennyivel többen.

Járműbalesetben valamennyivel többen.

Heveny szívizomelhalásban sokkal többen.

Járműbalesetben sokkal többen.

Közel azonos arányban.

(Forrás: KSH, 2011)

SPOILER | A helyes válasz: Heveny szívizomelhalásban sokkal többen. A könyvben amerikai példa szerepelt, ezért megnéztem a magyar statisztikákat is. A lényeg azonban ugyanaz: a halálokok becslését torzítja az, hogy a média mennyire foglalkozik velük. A médialefedettséget viszont az újdonság és a téma felkavaró volta határozza meg. A szerkesztők nem tudják figyelmen kívül hagyni a nézők igényét, hogy bizonyos témák és nézőpontok nagyobb lefedettséget kapjanak. Valójában Magyarországon heveny szívizomelhalásban közel tízszer annyian halnak meg, mint járműbalesetben. 

7. Ha 5 gép 5 perc alatt készít el 5 pár zoknit, hány perc alatt tud 100 gép 100 pár zoknit elkészíteni?

100 perc

5 perc

SPOILER | A helyes válasz: 5 percTalán észrevettétek, hogy ez a kérdés más színnel és kisebb betűkkel szerepelt, mint az eddigiek. Ez nem véletlen, és a Princeton egyetem diákjain végzett kísérlet szerint ha normál színnel és betűmérettel szerepelt volna a kérdés, valószínűleg sokkal rosszabb arányban találtátok volna el a helyes választ. A gyengébb olvashatóság ugyanis megszólaltat egy szirénát, és a keletkezett kognitív feszültség pedig mozgósítja agyunk számító részét, amely hatékonyan utasítja vissza az intuitív választ. 

8. Egy városban két kórház működik. A nagyobbikban naponta 25 baba születik, míg a kisebbikben 15. Az tudott, hogy az újszülötteknek nagyjából a fele fiú. Ám az arányok naponta változnak, néha lehet több vagy kevesebb, mint 50 százalék. Egy éven át mindkét kórház feljegyzi azokat a napokat, amikor az újszülöttek több mint 60 százaléka fiú. Vajon melyik kórház jegyzett fel több ilyen napot? 

A nagyobb kórház.

A kisebb kórház.

Egyforma, a hibahatáron belül.

SPOILER | A helyes válasz: A kisebb kórház. Az egyetemi diákok több mint fele szerint a két kórházban ugyanannyi az esélye a fent említett eseteknek, mivel ezek az események egyformán reprezentatívak a sokaság egészére nézve. Ők azonban megfeledkeztek a mintavételi elméletről, amely szerint a kisebb kórházban nagyobb az esélye annak, hogy a fiú-lány születések aránya jobban eltérjen az 50-50 százaléktól.

9. Egy taxi éjszaka cserbenhagyásos balesetet okozott. A városban két társaság működik: Zöld és Kék. A következő adatokat ismerjük: – A városban üzemelő taxik 85 százaléka Zöld, 15 százaléka Kék. – Egy tanú szerint a taxi Kék volt. A bíróság az eset körülményeit reprodukálva megvizsgálta a tanú megbízhatóságát, és azt találta: az esetek 80 százalékában a tanú mindkét színt helyesen, illetve az esetek 20 százalékában sikertelenül azonosította. Mi a valószínűsége annak, hogy a balesetet okozó taxi Kék volt?

80 százalék.

70,6 százalék.

41 százalék.

27 százalék.

SPOILER | A helyes válasz: 41 százalék. A feladat arra mutat rá, hogy ha kétféle információ – alapgyakoriság és egy nem teljesen megbízható tanúvallomás – áll rendelkezésünkre, hajlamosak vagyunk előbbit alul-, utóbbit felülértékelni. E jelenség hatására a leggyakoribb válasz általában a 80 százalék. A helyes megfejtés azonban 41 százalék, ami így jön ki: [(0,15/0,85) x (0,80/0,20)] / 1,706. Akit ennél részletesebb érdekel a számítás levezetése, a könyv végjegyzetében megtalálja.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!