NeoCitran, Coldrex, Robitussin és a többiek… Továbbküldöm, mert ez nem máshonnan, mint egy richteres (Richter Gyógyszergyár) barátnőmtől jött.

Miközben azon elmélkedem, hogy miért lehet eljárni egy vitaminkereskedővel szemben, aki c-vitamint vagy cinket javasol a nátha kezelésére és nem lehet a diszkódrogok forgalmazóival szemben, hadd mutassam meg a probléma gyökerét Önnek is.

Az utcai drogok a gyógyszeripar melléktermékei. Az LSD, a heroin és a most divatos diszkódrogok mind a gyógyszergyárak remekei. Hogy üldözik vagy mindennap reklámozzák a tévében csak attól függ, hogy sikerült e valakinek igazolni, hogy ártalmas.

Vegyük például a fenilefedrint. Ez a vegyület nem csupán a speed és az extasy nevű diszkódrogok alapanyaga, hanem a Coldrex, a NeoCitran, a Robitussin és még számos agyonreklámozott nátha elleni szer fő összetevője.

Miért *szedik a fiatalok a diszkóban*? Hogy feldobódjanak. Miért szedi egy náthás? Ugyanezért. Ne gondolja, hogy ettől meggyógyul. Ezek nem gyógyszerek. Csupán bedrogozva kevésbé fogja érezni, hogy beteg. Kicsit leverte a nátha? Szedjen drogot! Recept nélkül kapható a patikákban és akár egy benzinkúton is” – kezdődik a levél, amit Gabriella küldött be, és amellyel a Ködpiszkáló blog gyógyszerész szerzője már tavaly januárban foglalkozott.

Én itt senkit sem fogok a fent felsorolt gyógyszerek szedésére buzdítani, sem lebeszélni azokról – nem érzem magam illetékesnek a témában. Amit megtehetek, hogy a levél állításait összevetem a gyógyszerész bloggerek véleményével – a döntést pedig rátok bízom.

Az állítás: “a fenilefedrin gyógyszervegyület a speed és az extasy nevű diszkódrogok alapanyaga.”
Ködpiszkáló: A speed néven ismert kábítószer kémiai neve metamfetamin, az extasyé metiléndioxi-metamfetamin, tehát ezek nem azonosak a fenilefrinnel. Bár kémiai hasonlóság van, hatásuk teljesen eltérő. A fenilefrinnek nincsenek a speedhez és az ecsatsyhoz hasonló központi idegrendszeri hatásai. Hatásának lényege, hogy összehúzza az ereket, ennek következtében enyhíti az orrdugulást.

Az állítás: “a gyógyszerek gyermekváltozatait olyan alapon alkotják meg, hogy feltételezik, ha egy gyógyszer biztonságos a felnőtteknek, akkor egy kicsi nem árthat a gyereknek sem.”
Ködpiszkáló: A gyógyszerek gyermekváltozatai hosszas vizsgálatok után kerülhetnek forgalomba, csak annak igazolása után, hogy gyermekeken is hatásosak és biztonságosak.

Az állítás: “ha nem szed gyógyszert, ugyanannyi idő alatt fog meggyógyulni a megfázásból, mint gyógyszerekkel.”
Ködpiszkáló: Ez részben igaz, ugyanis a vírusok által okozott megfázás lezajlása érdemben nem gyorsítható. Gyógyszerekkel azonban csökkenthető a köhögés, a torokfájás, az orrdugulás és a bakteriális felülfertőződések, szövődmények esélye.

A Ködpiszkáló teljes cikkét és a körlevél tavalyi – még richeteres körítés nélküli – verzióját elolvashatjátok itt.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!