A megalapozatlan információktól, ferdítésektől, célozgatásoktól és szubjektív interpretációktól hemzsegő videó készítője szerint minden gyanús, amiről a média vagy a szemtanúk nem pontosan illetve számára nem hihetően számoltak be.

Hol van például az az ember, akit élő tévéadásban mutattak második elkövetőként, majd rejtélyes módon eltűnt? – teszi fel az első kérdést a videó szerkesztője, majd folytatja: Hány és milyen fegyvert használt, és hogyan tudott ennyi embert egy képzetlen húszéves lemészárolni? Hogyan került a gyilkoshoz testvére okmánya, amikor utóbbi már két éve nem élt velük? Miért állították a korai híradásokban a gyilkos anyjáról, hogy óvónő volt? Miért nevettek az áldozatok szülei, amikor a kamera nem vette őket? Miért fényképezkedik az egyik áldozat pár nappal később az amerikai elnökkel? – sorjáznak a kérdések.

sandyAz egyes állításokat a Snopes részletesen, forrásokkal alátámasztva elemzi, az alábbiakban csak néhányat emelek ki ezek közül.

Ami a további elkövetőket illeti például: rendőrt, szülőt és más arra járót egyaránt gyanúsnak találtak azon a napon, sőt egyeseket rövid időre őrizetbe is vettek, de mindenkiről gyorsan kiderült, hogy nincs köze a mészárláshoz.

Eleinte a mészárláshoz használt fegyvereket illetően is voltak ellentmondások, de végül ezek a részletek is tisztázódtak.

Ami az áldozatok magas számát illeti, a Snopes rámutat: a tragédia nem felnőttekkel és egy menekülőutakat kínáló helyen zajlott le, hanem többségében megzavarodott kisgyermekek álltak nagyon szűk helyen egy félautomata fegyverrel szemben.

És a kislányt sem “támasztották fel” az elnök látogatásának kedvéért. De még csak nem is szerepet játszó színészpalánta, hanem az Obamával közös fotón az áldozat húga szerepel, hasonló ruhában.

A leleplezőnek szánt videó folyamatosan azzal vádolja a tragédiában hozzátartozóként, szemtanúként nyilatkozókat, hogy amatőr színészek, akik csak feladatot teljesítenek – ezt azonban konkrétumokkal nem támasztja alá. De ha mégis elfogadjuk egy pillanatra ezt a képtelen vádat, azzal egy csapásra a videó további állításait kérdőjelezzük meg. Mert ha valóban színészek játszották a hozzátartozókat, hogyan lehetséges ennyi gyenge játék, ellentmondó nyilatkozat és logikai hiba?

Azt pedig, hogy az esetenként igen furcsa eredményeket produkáló Google keresőjének dátumára hivatkozva állítsa valaki, hogy a tragédia hamisítói már jóval a mészárlás előtt feltettek anyagokat a netre a lövöldözésről, inkább technológiai hozzá nem értésről árulkodik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!