Katalin hercegnét hétfőn szállították kórházba terhességi rosszullétei miatt. Nem sokkal később a 2Day FM nevű ausztrál kereskedelmi rádióállomás két műsorvezetője felhívta a kórházat, II. Erzsébet királynőnek, illetve Károly trónörökösnek adták ki magukat, és így szereztek információkat Katalin állapotáról.

A brit lapok információi szerint a 46 éves Jacintha Saldanha – aki a rádiósok hívását fogadta – valószínűleg öngyilkos lett, a rendőrség ugyanis a halálesetről úgy nyilatkozott: “nem övezik gyanús körülmények”.

Saldanha nem az infókat kiszolgáltató nővér volt, hanem az, aki jóhiszeműen továbbkapcsolta a hívást a hercegnőt kezelő osztályra, ahol egy másik ápolónő számolt be a rádiósoknak Katalin állapotáról.

Az MTI szerint a holtan talált ápolónő nem angol anyanyelvű volt, s valószínűleg ezért nem érzékelte a rádiósok ausztrál akcentusát. A magát a brit uralkodónak kiadó műsorvezetőnő egyébként egy súlyos hibát is elkövetett: azt kérte, hogy kapcsolják őt unokájához, jóllehet ő nem a hercegné, hanem Vilmos herceg nagymamája.

A 2Day FM honlapja a hír bejelentését követő órában alig volt elérhető, de az átverésről szóló cikk sokáig címlapon maradt, és Must See! ajánlással hirdették.

Update | Interjú a hoax kivitelezőivel:

Royal Prank DJs ‘We Just Want To Say Sorry

An Australian radio presenter who duped a nurse into helping reveal details about the pregnant Duchess of Cambridge’s health has spoken tearfully of the mome…

Update 2 | December 13-án bejelentették, hogy a hivatalos vizsgálat szerint felakasztotta magát az ápolónő, méghozzá a sálja segítségével. Jacintha Saldanha a szálláson három írásos üzenetet is hátrahagyott, ezek tartalmát azonban a rendőrség nem részletezte.

Update 3 | Médiaértesülések szerint halálos fenyegetéseket kapott a hoaxot kivitelező két ausztrál rádiós. A Daily Telegraph című ausztrál napilap arról számolt be, hogy az adó tizegynéhány munkatársát biztonsági okokból szállodákban helyezték el, a rádióvezetők biztonságára pedig testőrök vigyáznak.

Update 4 | 2013 februárjának közepén az Index arról írt, hogy Michael Christian két hónap szünet után visszatért az éterbe: a FoxFM nevű testvércsatornán tűnt fel újra. A rádió vezérigazgatója rövid nyilatkozatot adott ki: “Nagyon örülünk Michael visszatérésének. Mel Greiget is örömmel várjuk, ha úgy érzi, képes lesz dolgozni.” (BBC)

Update 5 | Július közepén a brit rendőrség arra kérte az ausztrál hatóságokat, indítsanak vizsgálatot annak megállapítására: megsértette-e az ausztrál törvényeket a rádió megtévesztő telefonhívásával.

Nurse who took Kate prank call has been found dead
Duchess of Cambridge hoax call nurse found dead

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!