“Szeretlek anyá en jo vagyok es boldog, Bocsanat az nem jo és nem boldog. SzeretlekMényékbén – Fiyuk Brian. I love you mom, I am happy and well. Sorry for not being a good son and not being happy if I ever was. I love you in Heavan. – Bryan”

Az első órákban nehéz volt egyértelműen megállapítani, valós-e a Brian által aláírt, főként a Twitteren és a Tumblren terjedő levél, és kapcsolható-e a connecticuti mészárláshoz. Mindenesetre a hatóságok által kiadott első hivatalos áldozatlistán nem szerepel se nyolcéves kisfiú (a legidősebb gyermek 7 éves volt), se Brian nevű.

Kétkedésre adhatott okot az is, hogy a tragédia gyors lefolyású volt, továbbá az is, hogy miként kerülhetett a levél az internetre. A búcsúiratot komoly sajtóorgánum tényként szombat estig nem közölte.

A közel 15 ezres Newtownban egyébként laknak magukat magyaroknak vallók, a zipatlas.com infói szerint 2,58%-os a helyi magyarság aránya.

A tragédia kapcsán – talán a kezdeti, egymásnak ellentmondó információk miatt is – még a megszokottnál is több szóbeszéd terjedt a neten, ezekből készített egy elsőkörös válogatást a Snopes: a fenti levél mellett szó esik többek között a meggyilkolt Victoria Soto történetéről is.

Emlékezetes marad valószínűleg az amerikai média számára az a tapasztalat is, amelyet pénteken szereztek a “rossz gyilkos” azonosításakor. Az első híradások ugyanis arról szóltak: az elkövetőt Ryan Lanzának hívják, amire a sajtó a Facebookról előkaparta Ryan képét. Azét a Ryanét, aki a fotó megjelenésének pillanatában egy buszon ült, távol attól a helyszíntől, ahol a valódi gyilkos azóta végzett magával. Később kiderült, Ryan az elkövető Adam testvére.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!